FT: Moldovalta uhmakas siirto – Kreml vastustaa jyrkästi
Moldova ja EU ovat syventämässä puolustusyhteistyötään ennennäkemättömällä tavalla, käy ilmi The Financial Times -lehden näkemästä esityksestä.
Suunnitelma osoittaa, että Moldova kiihdyttää integraatiota länsimaiden kanssa Moskovan jyrkästä vastustuksesta huolimatta.
Ukrainan ja Romanian välissä sijaitsevan entisen neuvostotasavallan hallitus on pyrkinyt aktiivisesti tiivistämään yhteistyötä EU:n ja Naton kanssa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.
Moldovalle myönnettiin EU:n ehdokasmaan asema kesäkuussa 2022. Sittemmin pääkaupunki Chișinăussa on pyritty nopealla tahdilla yhdenmukaistamaan lainsäädäntöä EU:n standardit täyttäväksi.
FT:n näkemän esityksen mukaan Moldova lisäisi tiedustelutiedon jakamista EU:n kanssa. Lisäksi sopimus sisältäisi yhteisiä sotaharjoituksia sekä osallistumisen EU:n yhteisiin asehankintoihin.
Nykyisellään Moldovan perustuslaki julistaa maan olevan ”pysyvästi puolueeton”. Lisäksi se sulkee pois mahdollisuuden liittyä Naton jäseneksi. Uusi sopimus EU:n kanssa olisi kuitenkin merkittävä askel suhteiden syventämisessä.
Venäjä on uhannut Moldovaa ”Ukrainan kohtalolla”, mikäli maa pyrkii irtautumaan Moskovan vaikutuspiiristä. Moldovan presidentti Maia Sandu on varoittanut, että Moskovan suunnittelee vallankaappausta Moldovassa.
Moldovan ja Ukrainan välisellä rajalla sijaitsevaa Transnistriaa hallitsevat Venäjä-mieliset separatistit. Alueella on myös venäläisiä sotilaita, joita Moskova kutsuu ”rauhanturvaajiksi”.
Transnistrialla on oma rahayksikkö, turvallisuusjoukot ja asukkailla oma passi. Suurimmalla osalla Transnistrian noin 450 000 asukkaasta on tosin myös Moldovan, Venäjän tai Ukrainan kansalaisuus.
Helmikuussa Transnistrian hallinto uhkasi Chișinăuta sillä, että se pyytää pyytää alueen liittämistä Venäjään. Myös Moldovaan kuuluva venäjämielinen Gagauzian alue on vedonnut Moskovaan saadakseen ”suojelua”.