Korkean tason yllätysavaus: Turkki ankkuroitava EU:hun
Turkki pitäisi ”ankkuroida” uudelleen tukevasti Euroopan unioniin, katsoo Turkin valtiovarainministeri Mehmet Şimşek.
Şimşekin mukaan Turkin liittyminen Euroopan unioniin vahvistaisi EU:n taloutta ja olisi ratkaisu ikääntyvän yhteisön työvoimapulaan.
Şimşek avasi ajatteluaan ajatushautomo Bruegelin keskustelutilaisuudessa Brysselissä. Hänen kommenteistaan uutisoi Euractiv.
Ministeri Şimşek torjui kuitenkin näkemykset, joiden mukaan Turkin EU-jäsenyysprosessi olisi hyytynyt Turkin huonontuneen ihmisoikeustilanteen sekä demokratian rapautumisen takia. Şimşekin mukaan keskeisin syy suhteiden jäätymiseen on EU:n johtajuuden puute.
Şimşek kuitenkin katsoo, että tavoitteena pitäisi edelleen olla Turkin liittyminen unionin jäseneksi.
– Näen, että tässä on kyse vuorovaikutuksesta. Kyllä, me ajauduimme etäälle, mutta miksi niin tapahtui? Luultavasti syy siihen on yhtä paljon Brysselin.
Lisäksi Şimşek piikitteli EU:ta siitä, ettei se aina pidä kiinni niistä periaatteista, joista se muille saarnaa. Valtiovarainministerin mukaan EU:n pitäisi esimerkiksi olla valmis kehittämään vanhaa, vuonna 1995 Turkin kanssa solmittua tulliliittoa.
– Haluamme kilpailla tasaväkisesti. Haluamme reilun pelikentän. Käsittääkseni se on eurooppalainen arvo.
EU on tällä hetkellä Turkin tärkein kauppakumppani. Turkki puolestaan on EU:n seitsemänneksi tärkein kauppakumppani.
EU käynnisti Turkin kanssa viralliset jäsenyysneuvottelut vuonna 2005, mutta neuvottelut saivat kovan kolauksen vuoden 2016 sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen. Tuolloin Turkin hallinto, presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johdolla ryhtyi kitkemään poliittisia vastustajiaan ankaralla kädellä yhteiskunnan eri tasoilta.
Kymmeniä tuhansia turkkilaisia vangittiin, oikeusistuinten riippumattomuus romutettiin ja ilmaisunvapautta alettiin rajoittaa.
Valtiovarainministeri Şimşek ei kuitenkaan usko, että syy jäsenyysneuvotteluiden lukkiutumiseen olisi Turkin yksinvaltaisessa poliittisessa järjestelmässä, vaan siinä, että Turkki on joidenkin EU-jäsenmaiden mielestä liian suuri maa.