Orpo kiinnostui keskustan talouspaperista, demarien "punainen läystäke" lensi roskiin
Oppositiopuolue keskustan talousvaihtoehto sai pääministeri Petteri Orpolta (kok.) ja muiltakin kokoomuslaisilta kehuja eduskunnan keskustelussa keskustan ja Liike Nytin talousvälikysymyksestä.
Orpo yhtyi keskustan ja monien muidenkin puolueiden näkemykseen siitä, että juuri kasvusta pitää nyt puhua, eikä Suomi pelkällä leikkaamisella nouse.
Pääministeri vakuutti, että keskustan esitykset käydään hallituksessa läpi.
– Teidän esityksessänne on hyvä mittakaava. Me tarvitsemme yhdeksän miljardin sopeutuksen, Orpo kehaisi.
– Mutta valitettavasti teidän keinonne eivät johtaisi siihen, vaan ne johtaisivat siihen, että Suomi olisi jo kesällä liiallisen alijäämän menettelyssä, pääministeri lisäsi toisesta suupielestä.
Jos pääministerin peukku oli keskustan vaihtoehdolle varovaisesti ylös, suurimman oppositiopuolueen SDP:n paperille se näytti suoralta kädeltä alas.
–Vähän Lipposta mukaillen, en muista tarkkaan sanoja, mutta kyllä se niin vaan on, että kyllä nämä teidän puheenne ovat täysin vastuuttomia. Te elätte jossakin rinnakkaistodellisuudessa, Orpo syytti.
Orpon mukaan SDP ei tunnista sitä, missä tilanteessa Suomi on ja millaista tahtia maa velkaantuu.
–Te esittelette kauniin paketin ja sanotte, että tässä on yhdeksän miljardia, mutta kun sinne kurkistaa sisälle, sieltä löytyy se punainen läystäke, jossa on jonkin verran säästöjä ja 3,5 miljardia veronkorotuksia, Orpo päivitteli.
Orpo näki, että demarijohtaja Antti Lindtmanin linja on aivan sama kuin Rinteen – Marinin linja talouspolitiikassa.
– Se on kolmen v:n linja: velka, verot ja vastuuttomuus. Se ei ole vaihtoehto hallituksen politiikalle.
Myös kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo kiitti keskustaa rakentavista ehdotuksista.
– Te olette tulleet hyvin pitkälle hallituksen linjoille. Siinä, missä moitin teitä tietenkin hieman, on se, että teitte välikysymyksen tästä, koska mielestäni nämä hienosäädöt olisi voitu hoitaa ihan tuolla kuppilassa, Wallinheimo letkautti.
Myös kokoomuskonkari Ben Zyskowicz totesi keskustan selvästi tehneen vakavaa työtä oman vaihtoehtonsa eteen.
– Ja minusta on tärkeätä, että pääministeri Orpo täällä totesi, että tämä vaihtoehto tullaan käymään tarkkaan läpi. Mikäli esimerkiksi puuttumalla viranomaisten väliseen tiedonkulkuun ja sitä parantamalla saadaan 100 miljoonaa euroa verotuloa, sellaista, joka veronsaajalle kuuluu, niin totta kai tällaiseen pitää tarttua.
Keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi havitteleva Antti Kaikkonen tulkitsi palautteen perusteella keskustan rakentaneen selvästikin hyvän vaihtoehdon.
– Ja olen vähän yllättynyt, kun edustaja Wallinheimo sanoi, että näistä olisi voinut jo kuppilassakin sopia. Meille sopii, että sovitaan kuppilassa tai sovitaan tässä salissa, kunhan asiat etenevät.
Keskustan väistyvä puheenjohtaja Annika Saarikko arvosteli hallituksen arvonlisäveron korotuksia aivan liian rajuiksi.
– Keskustan näkemysero on se, että erityisesti tässä matalimmassa arvonlisäverossa — niin sanottu kymppikanta — on paljon sellaista merkittävää, minkä nostamisen seuraukset ovat huonoja suomalaiselle talouden kasvulle, pienille ja keskisuurille yrityksille ja kaikille palveluita käyttäville, oli kysymys sitten liikunnasta, kulttuurista tai vaikkapa niistä sairaimpien ihmisten käyttämistä lääkkeistä, Saarikko näki.
Saarikon mukaan varsinkin alempien alv-kantojen verokohtelun osalta keskustan ja hallituksen tiet eroavat merkittävästi.
– Siinä meidän tiemme eroavat merkittävästi — puhumattakaan siitä, että me emme tee Suomesta arvonlisäveron Pohjolan kuningatarta toisin kuin teidän ratkaisussanne.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) huomautti keskustan kutsuneen hallituksen riihipäätöstä arvonlisäverokannan 1,5 prosenttiyksikön korotuksesta ”paniikkipaketin ylimitoitetuksi toimenpiteeksi”.
– Teidän oma vaihtoehtonne korottaa arvonlisäverokantaa yhdellä prosenttiyksiköllä, ja sitä te kutsutte maltilliseksi. Nyt siis, arvoisat edustajat, tiedetään keskustan näkemys siitä, mikä on paniikkiylimitoituksen ja maltillisen raja, Purra napautti.
Välikysymyksen alullepanija, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) piti yleisen alv-kannan nostamista yli muiden Pohjoismaiden tason kohtuuttomana ratkaisuna.
– Se hidastaa talouskasvua, se on suomalaisilta yrityksiltä pois. Ei arvonlisäveron nousu nosta yhtään suomalaisten käteen jäävää rahaa, se vähentää sitä, ja yritykset kärsivät.
Kun välikysymyksen aiheena oli hallituksen näivettävä talouspolitiikka, halllituspuolueet ottivat kaiken ilon irti päivän myönteisistä talousuutisista, bruttokansantuotteen, talouskasvun ja työllisyyden kehittymisestä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.
– Luvut tuntuivat villitsevän osaa suomalaisekonomisteista. Joku sanoi, että tohtiiko niihin uskoakaan. Taantuma on ohi ja näkymä valoisa, sanoi toinen suomalaisekonomisti. Luulen vähän, että oppositiollekin nämä luvut taisivat tulla yllätyksenä, Purra hehkutti.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson avasi maan tilaan toisen näkökulman.
– Olin eilen toritilaisuudessa, jossa kohtasin miehen, joka itki hädästä ja huolesta siitä, miten hän tulee pärjäämään tämän hallituksen tekemien leikkausten ja päätösten seurauksena.
Anderssonin mukaan kyseessä ei ollut ainoa vastaava kohtaaminen.
– Olen suhteellisen pitkään ollut politiikassa, enkä muista tällaista hätää kohdanneeni kuin mitä tällä hetkellä kohtaan niissä viesteissä, mitä ihmisiltä saan, Andersson puuskahti.
Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.