Uhkaavaksi koetusta twiitistä ei seuraamuksia Ano Turtiaiselle, puhemies Vehviläinen: Jokaisella vastuu omasta puhetavastaan
Eduskunnassa ei hyväksytä minkäänlaista väkivaltaan liittyvää retoriikkaa eikä avointa tai piilotettua väkivallalla uhkailua, sanoo eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.).
Eduskunnan puhemiehistö sekä eduskuntaryhmien ja eduskunnan valiokuntien puheenjohtajat kokoontuivat perjantaiaamuna keskustelemaan sananvapaudesta ja hyvästä puhetavasta sosiaalisessa mediassa.
Puhemiehistön koolle kutsuman kokouksen taustalla oli kansanedustaja Ano Turtiaisen pääsiäisviikonloppuna julkaisema tviitti, jota monet pitivät uhkaavana.
Turtiainen itse ei ollut paikalla kokouksessa.
Vehviläisen mukaan Turtiaisen tviitistä kokouksessa keskusteltiin enää vain hyvin vähän, sillä keskustelu käsitteli laajemmin sananvapauteen ja hyvään puhetapaan liittyviä kysymyksiä.
Kokouksen pohjalta ei laadittu yhteistä kannanottoa tai julkilausumaa.
– Meidän yhteinen viestimme oli, että emme tietenkään hyväksy minkäänlaista väkivaltaan liittyvää puhetapaa emmekä väkivallalla uhkailua, olipa se sitten avointa tai piilotettua, Vehviläinen sanoi STT:lle kokouksen jälkeen.
Turtiainen sai helmikuussa puhemieheltä huomautuksen kasvomaskin käyttösuositukseen liittyneen konfliktitilanteen jälkeen.
Täysistunnossa puhetta johtanut varapuhemies Juho Eerola (ps.) oli muistuttanut ilman maskia esiintynyttä Turtiaista eduskunnan kasvomaskisuosituksesta, jonka jälkeen Turtiainen oli lehtitietojen mukaan moittinut Eerolan maskihuomautusta eduskunnan käytävällä voimasanojen saattelemana ja uhkaillut Eerolaa käsi nyrkkiin puristettuna.
Nyt Turtiainen ei saa toiminnastaan huomautusta tai muita seuraamuksia. Vehviläisen mukaan eduskunnalla ei ole mahdollisuuksia puuttua kansanedustajien toimintaan eduskunnan ulkopuolella eikä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, sillä puhemiehistö voi perustuslain mukaan puuttua vain kansanedustajien eduskunnassa tapahtuvaan toimintaan.
– Eduskunnan ulkopuolisessa toiminnassa kansanedustajia koskevat samat lait kuin mitkä koskevat muitakin kansalaisia, Vehviläinen sanoo.
– Jos eduskunnan ulkopuolella tapahtuu ylilyöntejä, niin niitä on tarkasteltava muun lainsäädännön puitteissa. Ne välineet, mitä perustuslaki meille antaa, liittyvät eduskuntatalossa ja erityisesti istuntosalissa tapahtuvaan toimintaan.
Vehviläisen mukaan jokainen kansanedustaja on itse vastuussa omasta käytöksestään sosiaalisessa mediassa samalla tavalla kuin muutkin kansalaiset.
– Jokaisella sanankäyttäjällä on vastuu omasta puhetavastaan.
Turtiainen julkaisi viime lauantaina Twitterissä mahdolliseen maskipakkoon liittyvän kommentin, jonka monet ovat kokeneet uhkaavaksi.
– Ystäväni sanoi – ”olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski.” No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla, Turtiainen kirjoitti viestissään.
Vehviläinen piti tuolloin omassa Twitter-kommentissaan Turtiaisen viestiä ”uhkauksenomaisena” ja sanoi, että asiaa käsitellään eduskunnassa heti pääsiäisen jälkeen.
Turtiainen kommentoi tapausta keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa. Hänen mukaansa eduskunnan puhemiehistön on turha yrittää puuttua hänen eduskunnan ulkopuolisiin tekemisiinsä.
Turtiaisen mukaan hän ei ole puhemiesneuvoston alainen eikä sille tilivelvollinen.
Turtiainen valittiin eduskuntaan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä vuonna 2019 perussuomalaisten listoilta, mutta hänet on sittemmin erotettu puolueesta ja sen eduskuntaryhmästä. Turtiainen muodostaa nykyisin oman yhden miehen eduskuntaryhmänsä.