Twitteristä kenkää saanut Trump valmistelee uutta sosiaalisen median palvelua – alussa palvelu on vain kutsuvieraiden käytössä

Ex-presidentti kertoo avaavansa palvelun vastustaakseen teknologiayhtiöiden tyranniaa
Donald Trump

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoo valmistelevansa uutta sosiaalisen median alustaa.

Asiasta kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa yhdysvaltalaiset Newsweek-lehti ja uutiskanava ABC News.

Truth Social -nimeä kantavan palvelun betaversion odotetaan avautuvan ensi kuussa. Alussa palvelu on Trumpin mukaan vain kutsuvieraiden käytössä.

Truth Socialin omistaa Trump Media & Technology Group (TMTG), joka aikoo myös avata oman videopalvelunsa. TMTG:n mukaan tulevassa videopalvelussa olisi tarjolla viihdeohjelmia.

Trump sanoo perustaneensa Truth Socialin ja TMTG:n vastustaakseen isojen teknologiayhtiöiden tyranniaa.

Asiasta julkaistun tiedotteen mukaan Trumpin kerrotaan myös tuoneen esille, kuinka afganistanilainen äärijärjestö Taleban on isosti esillä Twitterissä, mutta hänet on hiljennetty.

Trump sai Twitteristä ja useilta muilta sosiaalisen median alustoilta lähtöpassit sen jälkeen, kun hänen kannattajansa hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressirakennukseen loppiaisena. Mellakan aikana kuoli viisi ihmistä ja yli sata loukkaantui.

Trumpin on katsottu lietsoneen kannattajiaan mellakkaan. Trump on kiistänyt yllytyksen.

Lokakuun alussa Trump pyysi liittovaltion tuomioistuinta palauttamaan hänelle Twitter-tilinsä käyttöoikeuden.

Käyttökiellon tullessa voimaan Trumpilla oli Twitterissä yli 88 miljoonaa seuraajaa. Hän käytti tiliä tuolloin pääasiallisena äänitorvenaan. Trump käytti tiliään usein myös hyökätäkseen vastustajiaan vastaan.

Trump ja hänen neuvonantajansa ovat aiemminkin puhuneet, että ex-presidentti olisi perustamassa oman sosiaalisen median alustansa.

ABC:n mukaan Trump on Valkoisesta talosta lähtönsä jälkeen lähettänyt sähköpostilla tiedotteita lähes yhtä tiuhaa tahtia kuin hän tykitti aiemmin tviittejä.

Trumpilla on edelleen paljon vaikutusvaltaa republikaanipuolueessa. Hän on usein vihjaillut saattavansa pyrkiä takaisin presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.