Tutkijan mukaan Trumpin salamurhayritys lisää omien kannattajien kiihkoa, muttei välttämättä houkuttele epävarmoja äänestäjiä
Entiseen presidenttiin kohdistuva ampumisyritys on yleensä historiallinen tapaus, myös Yhdysvalloissa.
Saattaa kuitenkin olla, että salamurhayritykset eivät hätkähdytä rapakon takana yhtä paljon kuin ennen – etenkään tämän syksyn presidentinvaalikampanjassa.
– Tavallaan kaksi salamurhayritystä samassa kampanjassa on järkyttävämpää. Samaan aikaan ihmisille voi tulla sellainen olo, että ei taas, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén sanoo STT:lle.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin läheisyydessä ammuttiin sunnuntaina laukauksia, kun hän oli pelaamassa golfia Floridassa. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI sanoi tuoreeltaan ampumisen vaikuttavan Trumpiin kohdistuneelta salamurhayritykseltä. FBI kertoo tutkivansa tapausta.
Trumpin kampanja on kertonut entisen presidentin olevan turvassa ampumisen jälkeen.
Lindénin mukaan tapahtuneella ei välttämättä ole vaaleille yhtä suurta merkitystä kuin heinäkuussa tapahtuneella salamurhayrityksellä, jossa oli yleisö ja lehdistö paikalla.
– Lisäksi Trump itse käyttäytyi siinä tilanteessa sellaisella tavalla, josta saatiin sankaritarinaa tukevat kuvat ja videot, Lindén sanoo.
Heinäkuun ampuminenkin tosin jäi nykyisen presidentin Joe Bidenin presidenttikilvasta vetäytymisen varjoon.
Sunnuntain salamurhayritys taas tapahtui suurten massojen katseiden ulottumattomissa, Trumpin omistamalla golfklubilla.
– Tässä tarinassa hän (Trump) ei ole samassa määrin sankari.
Useat yhdysvaltalaismediat ovat kertoneet, että ampumisyrityksestä kiinni otettu 58-vuotias mies oli poliisille ennestään tuttu, kiivas Ukrainan tukija ja Trumpin vastustaja.
Salamurhayrityksen motiivi saattaakin olla poliittinen.
– Jos hänellä (ampujalla) on selkeästi poliittinen manifesti Trumpia vastaan, se on tietenkin jonkinlainen mahdollisuus Trumpin kampanjan kannalta hyödyntää sitä poliittisesti ja luoda tarinaa, että demokraattipuolue on Trumpia vastaan.
Tarina ei kuitenkaan Lindénin arvion mukaan vaikuta purevan niin kutsuttuihin liikkuviin äänestäjiin, vaan ennen kaikkea Trumpin ydinkannattajiin.
Tapahtunut voisi toisaalta vahvistaa mielikuvaa Trumpista epätasapainoisena presidenttinä.
– Se, että jotakuta yritetään kaksi kertaa salamurhata, voi olla yksi rikka rokassa lisää yleiseen mielikuvaan siitä, että kaaos seuraa Trumpia.
Sen sijaan Trumpin vastaehdokkaan, Yhdysvaltain nykyisen varapresidentin Kamala Harrisin kampanjaan salamurhayrityksellä ei Lindénin mukaan välttämättä ole suurempaa vaikutusta.
– Harrisin kampanjassa on jo muutenkin jonkin verran hillitty retoriikkaa. Ehkä jotain mainoksia joudutaan vetämään pois.
Lindénin mukaan Harris on jo onnistunut muuttamaan kampanjansa viestiä Bidenin kampanjaan verrattuna enemmän eteenpäin katsovaksi.
Yhdysvalloissa on viime vuosina yleistynyt sellainen poliittinen retoriikka, joka voi pahimmillaan johtaa väkivaltaan, Lindén pohtii.
– Molemmilla puolilla (poliittista spektriä) on sanottu sellaista, mitä ei pitäisi. Sen lisäksi, että vastakkainasettelu eli affektiivinen polarisaatio aiheuttaa sen, että poliittinen vastustaja nähdään vihollisena niin kuin sodassa.