Tutkija: Kim Jong-un lähetti sotaan "nöyriä viljelijöitä"
Pohjois-Korean osallistuminen Ukrainan sotaan altistaa suljetun diktatuurin sotilaat ulkomaisille vaikutteille ja elämäntavalle. Länsimaisten tiedustelutietojen mukaan jo yli 10 000 pohjoiskorealaista on saapunut Venäjälle Kurskin alueelle taistelemaan ukrainalaisjoukkoja vastaan.
Vaikka pohjoiskorealaiset matkustavat sotatoimialueelle, he näkevät matkan varrella suurempia ja pienempiä venäläisiä kaupunkeja. He todennäköisesti saavat myös parempaa ruokaa ja palkkaa kuin kotimaassaan.
– Suuri osa näistä sotilaista on vain nöyriä viljelijöitä maaseudulta tai nuoria upseereja, jotka näkevät ensi kertaa, millainen maailma on Pohjois-Korean rajojen ulkopuolella, arvioi Soulin Kookmin-yliopiston professori Andrei Lankov saksalaiselle Deutsche Welle -medialle.
Venäläissyntyinen Lankov toimii historian ja kansainvälisten suhteiden professorina. Hän uskoo, että jo pelkkä venäläinen maaseutu näyttää pohjoiskorealaisten silmin vauraalta.
– He alkavat väistämättä kysymään itseltään, miksi heidän maansa ei ole yhtä rikas kuin Venäjä.
Professori Lankovin mukaan kotiin palaavilla pohjoiskorealaisilla sotilailla on ajatuksia, jotka eivät ole yhteneväisiä heidän kotimaansa propagandan kanssa. Valtion virallisen opin mukaan Pohjois-Korea on yksi maailman onnellisimmista ja kehittyneimmistä kansakunnista.
On silti epätodennäköistä, että sotilaat puhuisivat ääneen ristiriitaisista ajatuksistaan – edes ystävilleen tai perheenjäsenilleen.
– Nämä ihmiset ovat kasvaneet tietäen, mitä he eivät voi sanoa ääneen. He eivät tule olemaan itsetuhoisia sankareita, jotka kertoisivat kokemuksistaan, Lankov sanoo.
Lankovin mukaan sotilaat myös hyötyvät siitä statuksesta, jonka mukaan he ovat kansakunnan sankareita. Diktaattori Kim Jon-un todennäköisesti palkitsee palaajat avokätisesti.