Tutkija Iltalehdelle: Tässäkö syy Putinin maltillisiin puheisiin?

Nato-hakemus

Ulkopoliittisen Instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila uskoo, että Vladimir Putinin rauhallinen reaktio Suomen Nato-hakemukseen osoittaa sen, että Venäjällä ei ole keinoja puuttua Suomen päätökseen, kertoo Iltalehti.

Iltalehti kertoo, että vielä tapaninpäivänä Venäjän ulkoministeriöstä sanottiin, että Suomen Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän vastatoimiin. Tällä viikolla Vladimir Putin puolestaan totesi, että Suomen hakeminen ei ole uhka Venäjälle.

Lassila tulkitsee viestin siten, että Putin yrittää peitellä tappiotaan väheksymällä Suomen Nato-jäsenyyden merkitystä. Lassila kuitenkin arvelee, että seuraava Putinin kommentti on paljon kärkkäämpi.

– Tässä tilanteessa näkee sen, että Venäjällä ei ole mitään edellytyksiä puuttua tähän prosessiin, koska kaikki huomio on Ukrainassa. Siinä mielessä ei tämä täysin yllättävää ole.

Lassila epäilee, että Putin on hyväksynyt sen, että Suomi ja Ruotsi ovat jo Nato-jäsenyyden kynnyksellä: prosessin häirinnällä ei olisi saavutettavissa voittoja, sillä peli on jo menetetty.

– Tämä on puhtaasti spekulatiivista, mutta voi olla, että Putinin pitää välillä muuttaa puheitaan. Se, että uhotaan jatkuvasti, mutta toimet eivät mitenkään vastaa sitä – se vie uhkaavuudesta tehon pois, jos sitä uhoa ei pystytä lunastamaan.