Tuntematon keskusta jäi SDP:n varjoon, puoluejohdossa analysoidaan – Pirkkalaisen mukaan pohjavirroissa voi muhia muutos

Keskusta ei ole oppinut, miten koalitiohallituksen kakkospuolueena eletään ja toimitaan, puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo
Keskusta

 Keskustan kannatus romahti Ylen tuoreessa gallupissa 1,5 prosenttiyksikköä 10,7 prosenttiin.

Lukema ei tietenkään ole hyvä, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo.

– Kannatus on sahannut viime aikoina 10–13 prosentin välillä. Eihän se ole ollenkaan sitä tasoa, mitä keskusta tavoittelee.

Pirkkalainen näkee koronakevään poliittisessa ympäristössä monta muuttujaa, joista osa johtuu keskustasta ja osa siitä, että vastuun kantaminen kriisiaikana nostaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja hänen puolueensa suosiota.

SDP:n kannatus on noussut Ylen mittauksessa jo 23,2 prosenttiin.

– Muut puolueet ovat aika lailla sen varjossa, Pirkkalainen toteaa.

– Sehän ei ole mikään salaisuus, että keskustassa on analysoitu, että me olemme aika tuntematon puolue suomalaisille. Keskustan ydinviesti ja se mitä me ajamme, ei ole valitettavasti kirkastunut suomalaisille isossa mittakaavassa.

Pirkkalainen löytää kuitenkin toivoa viime viikolla julkaistusta puoluebarometrista, jossa SDP:hen ja keskustaan suhtaudutaan selvästi positiivisemmin kuin runsaat puoli vuotta sitten.

SDP:llä nousua oli 13 ja keskustalla 10 prosenttiyksikköä.

– Olimme SDP:n kanssa ainoat kunnon nousijat, puoluesihteeri toteaa.

Pirkkalainen pitää muutosta merkittävänä, koska viime vuosina puoluebarometrit eivät ole yleensä olleet keskustalle myönteistä luettavaa.

– Mutta nyt suomalaisten ovet avautuivat sille mahdollisuudet, että he voisivat tukea ja kannattaa meitä.

– Se näkyy mahdollisesti vasta pidemmällä tähtäimellä kannatuslukemissa, mutta jaksamme uskoa siihen, että tämä pohjavirroissa muhiva suhtautuminen meitä kohtaan alkaa muuttua myönteisemmäksi. Siinä on mahdollisuus siihen, että kannatus lähtee nousuun.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on Pirkkalaisen tavoin sitä mieltä, että keskusta on suomalaisille tuntematon puolue.

– Erittäin heikko tulos, hän kommentoi Ylen gallupia.

– Ihmiset ovat tutkimusten mukaan kiinnostuneita keskustasta ja suhtautuvat meihin myönteisesti, mutta viestimme ei ole kirkastunut. Se on ykkösongelma.

Honkonen toteaa hallitusyhteistyön nostavan demareita. Ihmisille on hänen mukaansa epäselvää, mikä keskustan rooli siinä on.

Moni ei ole edes hyväksynyt vielä sitä, että keskusta meni vaalitappion jälkeen hallitukseen, Honkonen uskoo.

Ja opettelemista on keskustallakin uudessa roolissaan.

– Emme ole vielä oppineet, miten tällaisessa koalitiohallituksessa kakkospuolueena eletään ja toimitaan.

Keskustan linjan kirkastaminen on Honkosen mielestä haastavaa, koska politiikassa on niin paljon palloja ilmassa päivittäin.

Olisi kenties parempi keskittyä muutamaan asiaan sen sijaan, että kaikkeen otetaan kantaa, hän pohtii.

– Koronakriisi on tuonut keskustalaiset aiheet kuten huoltovarmuuden, ruuan, julkisen terveydenhuollon ja hajautetun yhteiskunnan ihmisten huulille. Näistä pitäisi valita ne perusviestit, joita korostamme.