Tunnetko olympiahistorian näytöslajit? – tämä suomalainen laji on esitetty maailman urheiluyleisölle

Olympiahistoria

Olympialaisten ohjelmaan kuuluivat virallisten lajien lisäksi myös näytöslajit aina vuoden 1992 Barcelonan olympialaisiin asti.

Varsinaisen ohjelman sivussa on senkin jälkeen nähty joitakin näytöslajeja, mutta nämä eivät ole enää olleet osa virallista ohjelmaa.

Näytöslajeina nähtiin 1900-luvun mittaan mitä mielenkiintoisimpia urheilulajeja. Suomenmaa kokosi näistä muutamia esimerkkejä.

Näytöslajin tehtävä on ollut sekä tehdä lajia tunnetuksi että tarjota totutusta poikkeavaa viihdykettä. Osasta näytöslajeista on myöhemmin tullut virallisia olympialajeja.

Pelotan kanssa kehitys kulki päinvastaisesti. Vuonna 1900 Pariisissa nähtiin pelota-turnaus, jossa pelattiin tasan yksi peli. Vain kaksi joukkuetta osallistui turnaukseen, ja Espanja voitti Ranskan lukemin, jotka eivät ole jääneet historiankirjoihin.

Pelotaa pelattiin myöhemmin näytöslajina vuosien 1924, 1968 ja 1992 olympialaisissa. Peliä pelataan yhden tai kahden hengen joukkueissa, ja siinä lyödään nahalla päällystettyä kumipalloa 12–14 metriä korkeaa seinää vasten. Yleensä pallon lyömiseen käytetään koveraa ja käyrää lyöntivälinettä eli sestaa, joka sidotaan käteen. Lyönnin voi kuitenkin suorittaa myös paljaalla kädellä tai pelikäsineellä.

Ensimmäisissä nykyaikaisissa olympialaisissa vuonna 1896 Ateenassa ei vielä nähty näytöslajeja. Ensimmäinen näytöslaji oli vuonna 1904 Saint Louisissa niinkin tavalliselta tuntuva laji kuin koripallo. Laji oli tuolloin suhteellisen tuore, ja ilmeisesti näytösottelut auttoivat lajia leviämään ympäri maailman. Olympialaisiin laji otettiin 1936.

Vuonna 1908 Lontoossa näytöslajeja oli kaksi, molemmat sangen hurjan kuuloisia lajeja. Toinen oli polkupyöräpoolo ja toinen kaksintaistelu.

Polkupyöräpoolossa liikutaan pyörillä ja yritetään muidenkin poolopelien tapaan saada mailoilla palloa maaliin. Kaksintaistelu oli hengenvaaraton versio surullisenkuuluisasta kunniataisteluperinteestä. Olympiakaksintaistelussa vastustajaa kohti ammuttiin vahaluodeilla ja osallistujilla oli suojat.

Polkupyöräpoolon voiton vei Irlanti. Kaksintaistelun kahdenkymmenen metrin etäisyyden mestaruuden vei ranskalainen Léon Moreaux ja kolmenkymmenen metrin kisan voitti kreikkalainen Konstantinos Skarlatos.

Polkupyöräpoolosta saati kaksintaistelusta ei ole tullut virallista olympialajia.

Pesäpallo esitettiin näytöslajina Helsingin olympialaisissa. Kuvassa Sotkamon Jymyn ja IPV:n pesäpallon miesten Superpesiksen ottelu tiistailta. (LEHTIKUVA / LAURI HEINO)

Tukholman olympialaisissa 1912 nähtiin näytöslajina sittemmin olympialajiksi noussut yhdysvaltalainen baseball. Toinen näytöslaji esitteli pohjoismaista painikulttuuria. Islantilaisessa glimassa painitaan erityisen glima-reisivyön kanssa, josta on helppo saada ote. Lenkitetty vyö on tehty painia varten ajatuksella, että entisajan vaatteista oli helppo saada ote.

Suomalaisetkin ovat päässeet esittelemään kansallispeliään maailman urheiluyleisölle. Pesäpallo oli näytöslajina vuonna 1952 kun olympialaiset järjestettiin Helsingissä. Voitto tuli Suomeen, kuten myös kakkossija. Pesäpalloliitto ja Työväen Urheiluliitto olivat turnauksen ainoaan otteluun osallistuneet joukkueet. Pesäpalloliitto voitti. Useampi otteluun osallistunut on edelleen elossa.

Vuoteen 1920 asti näytöslajit olivat olleet vain miesten lajeja. Tuolloin Antwerpenissa esitettiin poikkeuksellisesti sekajoukkuelaji korfpallo. Korfball suomentuisi suoraan koripalloksi, mutta sattuneesta syystä nimitystä ei ole voinut käyttää.

Korfpallossa joukkueeseessa pelaa neljä miestä ja neljä naista. Pelin tarkoituksena on heittää pallo koriin. Lisäväriä tuovat sukupuolisäännöt. Joukkue jaetaan kahteen osaan, joista toinen osa puolustaa ja toinen hyökkää. Kumpaankin osaan kuuluu kaksi naista ja kaksi miestä. Vastakkaisen sukupuolen heittopeliä ei saa häiritä. Ainoassa ottelussa olympialaisissa 1920 Etelä-Hollanti voitti Amsterdamin joukkueen. Korfpallo nähtiin myös vuoden 1928 olympialaisten näytöslajina.

Muita mainitsemisen arvoisia näytöslajeja ovat olleet vuoden 1936 purjelento, vuoden 1948 ruotsalainen Ling-voimistelu, vuoden 1972 vesihiihto ja vuoden 1992 rullaluistelukiekko. Useita taistelulajejakin näytöslajeina on nähty ympäri maailman, ja myös keilailu nähtiin olympia-areenalla vuonna 1988.