"Aluksi luulin sitä vitsiksi" – Trumpin valinta näkyi poikavauvojen määrässä
Ympäristön tapahtumat vaikuttavat tilastojen perusteella siihen, kuinka paljon tyttöjä ja poikia syntyy.
Ilmiötä käydään läpi Helsingin yliopiston uutisessa.
Tavallisena vuonna syntyy 105–106 poikaa sataa syntyvää tyttöä kohden. Väestötasolla näkyvä stressi ja psykologiset vaikutukset vaikuttavat kuitenkin sukupuolijakaumaan.
Tyttövauvat selviävät paremmin maailmaan silloin, kun ajat ovat huonot. Talouskriisit, ympäristöshokit, epidemiat tai muut järkyttävät uutiset näkyvät suurempana tyttöjen määränä.
Hyvät uutiset kuten juhlat ja kruunajaiset puolestaan lisäävät poikavauvojen osuutta.
Poikasikiöt menevät ilmeisesti tyttöjä helpommin kesken, jos olot eivät ole hyvät.
— On runsaasti tutkimusta siitä, että kriisit lisäävät keskenmenoja raskauden myöhäisessä vaiheessa ja nämä keskenmenneet sikiöt ovat juuri poikia, sosiaalihistorian professori Sakari Saaritsa kertoo Helsingin yliopiston uutisessa.
Tiheämmät yhdynnät tuntuvat myös lisäävän poikien todennäköisyyttä, ja tilastoissa tämä näkyy yhdeksän kuukautta suurten juhlatapahtumien jälkeen.
Saaritsa kollegoineen tutkii kriisien jälkiä 1900-luvun alun Suomessa. Poikien vähenemä näkyy selvästi.
Vuonna 1918 lukuja kuukausitasolla poikien osuus laski jyrkästi toukokuussa, kun punainen Suomi romahti huhtikuussa. Tammikuussa poikien osuus oli kuitenkin poikkeuksellisen korkea.
— Se saattaa olla yhteydessä yhdeksän kuukautta aiemmin tapahtuneeseen maaliskuun vallankumoukseen Venäjällä. Sitä juhlittiin Suomessa laajalti.
Saaritsan mukaan syntyneiden sukupuolijakaumaa on tutkittu paljon myös nykyaikaisilla aineistoilla. Niiden perusteella näyttää siltä, että Donald Trumpin presidentiksi nouseminen oli monille järkytys, joka näkyy syntyneen vauvan sukupuolessa.
— Aluksi luulin sitä vitsiksi, kun törmäsin tutkimukseen, jonka mukaan Trumpin valinta presidentiksi ensimmäiselle kaudelleen laski poikien määriä liberaaleilla mutta ei konservatiivisilla asuinalueilla Kanadassa. Se oli kuitenkin ihan vakava artikkeli, Saaritsa kertoo.