Trumpin asetus maahantulokiellosta kuohuttaa ympäri maailmaa

Yhdysvallat

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin allekirjoittama asetus pakolaisten ja useiden muslimimaiden kansalaisten väliaikaisesta maahantulokiellosta on herättänyt voimakkaita reaktioita niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

Esimerkiksi New Yorkissa JFK:n lentokentällä on CNN:n mukaan meneillään mielenosoitus maahantulokieltoa vastaan. Myös muilla lentokentillä Yhdysvalloissa on protestoitu.

Useat maat ovat joko tuominneet tai ilmaisseet huolensa Trumpin päätöksestä. Iran, jonka kansalaisia kielto koskee, on CNN:n mukaan kutsunut kieltoa loukkaukseksi ja on sanonut vastaavansa päätökseen nopeasti kieltämällä Yhdysvaltain kansalaisten pääsyn maahan.

– Yhdysvaltain päätös rajoittaa muslimien matkustamista Yhdysvaltoihin, vaikkakin vain väliaikaisesti, on ilmiselvä loukkaus islamilaista maailmaa vastaan ja etenkin suurta Iranin valtiota kohtaan, lauantaina julkaistussa ulkoministeriön tiedotteessa sanottiin.

Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayrault’n mukaan Trumpin päätös rajoittaa pakolaisten maahantuloa on uuden presidentin päätösten joukossa erityisen huolestuttava.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on taas reagoinut Trumpin toimiin toivottamalla siirtolaiset tervetulleiksi. 

– Kaikki, jotka pakenevat vainoa, terroria ja sotaa, kanadalaiset toivottavat teidät tervetulleiksi riippumatta uskonnostanne. Monimuotoisuus on vahvuutemme, Trudeau kirjoitti Twitterissä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on niin ikään tuominnut Trumpin määräämät maahantulorajoitukset.

Vaikka päättäväinen taistelu terrorismia vastaan on tarpeen, ihmisiä ei voida asettaa epäilyksen alaisiksi alkuperän tai uskonnon perusteella, Merkel sanoi edustajansa välityksellä uutistoimisto DPA:n mukaan.

Kritiikkiä tuli myös Britannian pääministeriltä Theresa Mayltä. May ei ole yhtä mieltä rajoituksista ja puuttuu asiaan, jos niitä sovelletaan britteihin, pääministerin kansliasta kerrottiin.

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM ja pakolaisjärjestö UNCHR ovat kehottaneet Yhdysvaltoja jatkamaan maan pitkään jatkunutta perinnettä konflikteja ja vainoa paenneiden suojelussa.

Sen jälkeen, kun Trump allekirjoitti asetuksen perjantaina, on useita ihmisiä otettu kiinni lentokentillä ja useat lentoyhtiöt ovat estäneet muslimimaiden kansalaisia nousemasta Yhdysvaltoihin lähteviin koneisiin. Toistaiseksi ei vielä ole tiedossa, kuinka moneen matkustajaan Trumpin päätös on vaikuttanut.

CNN:n mukaan kaksi irakilaismiestä, jotka aiemmin otettiin kiinni JFK:n kentällä, on päästetty menemään. Useita muita ihmisiä pidetään kuitenkin edelleen New Yorkin kentällä, CNN kertoo.

Trumpin asettama maahantulokielto seitsemän maan kansalaisille on herättänyt epävarmuutta siitä, ketkä pääsevät maahan.

Maahantulokielto koskee myös asetuksessa mainittujen muslimimaiden kaksoiskansalaisia ja pysyvän oleskeluluvan maasta jo saaneita. Matkoilla olevia oleskeluluvalla Yhdysvalloissa asuvia päästetään viranomaisten mukaan takaisin ”harkinnanvaraisesti”.

Presidentin asetus koskee Syyrian, Irakin, Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian ja Sudanin kansalaisia. Suomessa on Tilastokeskuksen tietojen mukaan noin 11 000 ihmistä, joita väliaikainen maahantulokielto Yhdysvaltoihin koskettaa kaksoiskansalaisuuden takia.

Suomen kaksoiskansalaisten määrästä kertoi Helsingin Sanomat.