Tornadot tappoivat Yhdysvaltain Kentuckyssa yli 70 ihmistä – "Kaupungissa hävitys on valtava"

Biden luonnehti tuhoisia tornadoja käsittämättömäksi tragediaksi.
Ulkomaat

Tornadot riepottelivat perjantai-iltana paikallista aikaa useita osavaltioita maan keskiosassa. Pelkästään Kentuckyn osavaltiossa kuoli 70 ihmistä, kertoi osavaltion kuvernööri Andy Beshear.

– Itse asiassa kuolonuhrien määrä saattaa ylittää sadan ennen kuin päivä päättyy, Beshear sanoi tiedotustilaisuudessa Mayfieldin kaupungissa lauantaina.

Jo aiemmin hän oli kuvannut tapahtunutta osavaltion pahimmaksi tornadoon liittyväksi tapahtumaksi. Osavaltioon on julistettu hätätila myrskyn vuoksi.

Kuvernöörin mukaan esimerkiksi Mayfieldin kaupungissa Kentuckyssa kynttilätehtaan katon romahdus oli vaatinut paljon uhreja. Tehtaan sisällä oli tornadon iskiessä yli sata ihmistä.

– Uskomme, että kuolleita on ainakin kymmeniä, Beshear sanoi BBC:n mukaan.

– Mayfield Graves Countyn piirikunnassa (Kentuckyssa) tulee olemaan nollapisteessä, sanoi Kentuckyn hätätila-asioista vastaava johtaja Michael Dossett CNN:n Saturday morning -ohjelmassa.

– Kaupungissa hävitys on valtava, hän jatkoi.

Mayfieldin pormestari kertoi CNN:lle, että näkymä kaupungissa oli kuin pommin jäljiltä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi lauantaina, että eteläisiä ja keskilännen osavaltioita runnelleet tuhoisat tornadot ovat ”käsittämätön murhenäytelmä”.

– Työskentelemme kuvernöörien kanssa taataksemme, että heillä on se, mitä tarvitaan eloonjääneiden etsinnässä ja että vahinkojen arviointi jatkuu, Biden tviittasi.

Illinoisin osavaltiossa Edwardsvillessa noin 100 työntekijää jäi jumiin verkkokauppa Amazonin tiloihin myrskyn vuoksi. Pelastustyöntekijät yrittivät pelastaa rakennuksessa olevia henkilöitä.

Vielä ei tiedetä, kuinka monta ihmistä on kuollut tai loukkaantunut, mutta Illinoisin poliisipäällikön, Mike Fillbackin mukaan kuolonuhreja on ainakin yksi, kertoi BBC.

Myöhemmin kerrottiin, että 30 ihmistä oli pelastettu varaston sisältä ja kaksi oli kuljetettu ilmateitse sairaalaan naapuriosavaltio Missouriin.

Videokuvissa ja sosiaalisessa mediassa näkyy, että suuri osa varaston kattoa on revennyt ja yksi seinä romahtanut rakennuksen sisään.

Rakennuksessa töissä ollut yövuoro oli käsittelemässä joululahjatilauksia.

– Rukoukseni ovat tänä iltana Edwardsvillen ihmisten luona, sanoi Illinoisin kuvernööri J.B. Pritzker.

Amazonin tiedottaja Richard Rocha sanoi lausunnossa, että yritykselle tärkein asia tällä hetkellä on ”työntekijöidemme ja kumppaniemme turvallisuus ja hyvinvointi”. Hänen mukaansa Amazon arvioi tilannetta ja antaa lisää tietoja, kun niitä on saatavilla.

Kuolonuhreja on raportoitu myös muun muassa Arkansasissa. Siellä ainakin yhden ihmisen on kerrottu kuolleen sen jälkeen, kun myrsky repi paikallisen hoivakodin katon irti.

Tennesseessä on viranomaisten mukaan kuollut kolme ihmistä.

Tornadot aiheuttivat myös laajoja sähkökatkoja ja tuhoja. Esimerkiksi Tennesseessä useita rakennuksia on vaurioitunut.

New Yorkin Timesin mukaan noin 140 000 kotitaloutta oli lauantaiaamuna paikallista aikaa ilman sähköä. Myös Kentuckyssä, Arkansasissa, Illinoisissa ja Missourissa kymmenettuhannet kotitaloudet olivat ilman sähköä.