Toivakka Pietariin, talouskomission toiminta elpyy

Venäjä

Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission toiminta elpyy.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) matkustaa tiistaina 29. maaliskuuta Pietariin, jossa järjestetään Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission puheenjohtajatapaaminen, kertoo ulkoministeriö.

Ministeri Toivakka ja talouskomission Venäjän osapuolen puheenjohtaja varapääministeri Dmitri Kozak keskustelevat kansainvälisestä taloustilanteesta sekä Suomen ja Venäjän välisestä kaupallis-taloudellisesta yhteistyöstä. Ministeri tapaa myös Pietarissa toimivien suomalaisyritysten edustajia.

Suomen ja Venäjän hallitustenvälinen talouskomissio perustettiin vuonna 1992. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Toivakka nimitettiin Suomen osapuolen puheenjohtajaksi syyskuussa 2015.

Talouskomission tehtävänä on edistää liiketoimintailmapiirin kehitystä, poistaa kaupan ja investointien esteitä ja edistää yhteyksiä yritysten välillä.

Venäjä on Suomen viidenneksi suurin vientimaa (5,9 % kokonaisviennistä) ja kolmanneksi suurin tuontimaa (11 % kokonaistuonnista).  Suomalaiset yritykset ovat investoineet Venäjälle 11-12 miljardin euron arvosta.

Suomalaisyrityksiä arvioidaan olevan Venäjällä 500-600, ja ne työllistävät noin 40 000 henkilöä. Venäläisyritysten sijoittuminen Suomeen on lisääntynyt viime vuosina jonkin verran.

Suorien sijoitusten kanta Venäjältä on noin 1 prosentti Suomen kaikista ulkomaisista investoinneista.