THL:n Salminen: Epidemia laskusuunnassa, tänään 298 uutta koronatartuntaa – "Nimenomaan iltaelämän kontaktien väheneminen ratkaisevaa"

Koronavirus

Tänään tullaan raportoimaan 298 uutta koronatartuntaa, kertoi johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL). Epidemia on Suomessa laskusuunnassa.

THL:n viikkotiedotteen mukaan viimeisen kahden viikon aikana on raportoitu noin 1  600 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat THL:n mukaan estäneet tartuntoja selvästi.

Salmisen mukaan nimenomaan iltaelämän kontaktien väheneminen on ollut ratkaisevaa epidemian torjunnan kannalta. Hänen mukaansa muutos alaspäin tapahtui ravitsemisliikkeiden sulun yhteydessä ja tartunnat ovat vähentyneet merkittävimmin nuorten aikuisten joukossa.

Vapun viettäminen normaaliin tapaan olisi Mika Salmisen mielestä valtava riski. Hänen mukaansa vappua tulee viettää samaan tapaan kuin edellisvuonna, sillä vapautunut vapunvietto voisi aiheuttaa valtavan piikin tartuntoihin.

Hän totesi, että mallinnuksen ja kokemuksen perusteella on selvää, että jos ennen kesää on valtava ilmaantuvuus niin kesän kausivaihtelun vaikutus voi olla pieni. Se taas voisi tarkoittaa jopa sitä, että ”epidemiasuossa” oltaisiin koko kesä.

Viimeisen viikon aikana päivittäin raportoidut tartuntamäärät ovat vaihdelleet vajaan 200:n ja vajaan 450:n päivittäisen uuden tartunnan välillä.

Eri alueiden väestöön suhteutettujen ilmaantuvuuslukujen perusteella tilanne on edelleen vakavin Helsingin ja Uudenmaan, Itä-Savon, Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiireissä.

Kaikissa näissä on viimeisen kahden viikon aikana todettu 100–200 tartuntaa 100  000 ihmistä kohti. Koronatilanne on helpoin pohjoisessa Suomessa.

THL:n johtajan mukaan suomalaisista yli 16-vuotiaista noin neljäsosa on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen.

–  Ei vielä ihan riitä siihen, että tämä alkaisi näkyä laajemmin väestössä, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan, Salminen sanoi.

Tällä hetkellä rokotetaan vain yli 16-vuotiaita. Ensimmäisen annoksen saaneita on yli 1,19 miljoonaa.

Juttua täydennetty Salmisen kommenteilla vapun vietosta klo 11.27 ja tartuntatilanteista sekä rokotettujen määristä klo 11.47.