Tarkastusvaliokunnan VTV-mietintö valmistuu aikaisintaan ensi viikolla

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee VTV:n pääjohtajan viralta pidättämistä torstaina
VTV

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan Valtiontalouden tarkastusvirastoa (VTV) koskeva mietintö valmistuu aikaisintaan ensi viikolla, kertoo tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Tarkastusvaliokunta käsitteli VTV:n taloudenpitoa kokouksessaan keskiviikkona.

Alanko-Kahiluodon mukaan valiokunta kuulee edelleen asiantuntijoita asian tiimoilta.

–  Jos me pääsemme tiistaina aloittamaan mietinnön käsittelyn, pidän mahdollisena että mietintö valmistuisi jos ei ensi viikolla, niin sitä seuraavalla viikolla, Alanko-Kahiluoto sanoi STT:lle.

Tarkastusvaliokunta käynnisti helmikuussa selvityksen muun muassa sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa sekä hyvän hallinnon periaatteita koskevien säännösten noudattamisesta VTV:n taloudenhoidossa.

VTV:n ja sen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toimintaa käsitellään eduskunnassa myös torstaina, jolloin eduskunnan kansliatoimikunta keskustelee Yli-Viikarin viralta pidättämisestä.

Kansliatoimikunta voi päättää pääjohtajan viralta pidättämisestä määräajaksi. Pääjohtajan mahdolliseen irtisanomiseen tarvitaan eduskunnan täysistunnon päätös.

Yli-Viikarille on varattu tilaisuus antaa kansliatoimikunnan kokoukselle perusteltu kirjallinen vastineensa ja tulla kuultavaksi kokoukseen.

Kansliatoimikuntaan kuuluvat eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä neljä eduskunnan keskuudestaan valitsemaa kansanedustajaa.

Kansliatoimikunta voi päättää pääjohtajan viralta pidättämisestä esimerkiksi keskusrikospoliisin käynnissä olevan esitutkinnan ajaksi.

Keskusrikospoliisin esitutkinnassa epäiltyinä ovat STT:n tietojen mukaan Yli-Viikari ja VTV:n lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen.

Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä virkarikokseen.

Poliisin tutkinta on STT:n tietojen mukaan alkanut sopimuksesta, jossa virkamiehelle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta.

Eduskunnan kansliatoimikunta kokoontuu torstaina puoliltapäivin. Kokouksen jälkeen on määrä järjestää tiedotustilaisuus.