Tankkaatko proteiinia? – Tämä olisi hyvä tietää sen alkuperästä, sanoo tuore tutkimus
Proteiinin painottaminen ruokavaliossa on ollut trendi jo pitkään etenkin kuntoilijoiden keskuudessa. Lihakset tarvitsevat proteiinia kasvaakseen ja proteiini auttaa myös painonhallinnassa.
Tuoreen tutkimuksen mukaan päivittäisestä proteiinin saannista noin puolet olisi kuitenkin hyvä tulla kasvikunnan tuotteista kuten palkokasveista ja pähkinöistä. Asiasta kertoo lääkäriseura Duodecim.
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kasvikunnan tuotteista saatavan proteiinin lisääminen pienentäisi sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Tutkimuksessa analysoitiin 200 000 yhdysvaltalaismiehen ja -naisen seurantatietoja 30 vuoden ajalta. Seurantajakson aikana 16 000 osallistujaa sairastui sydän- ja verisuonitautiin.
Ruokavaliosta osallistujilta kyseltiin neljän vuoden välein.
Analyysin perusteella sydän- ja verisuonitautien ja sepelvaltimotaudin riski oli pienin osallistujilla, joiden proteiinin saannista noin puolet oli kasviperäistä. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, jotka saivat proteiininsa melkein pelkästään lihasta.
Havainto ei sinänsä ole uusi. Kasviproteiinien lisäämisen ja punaisen lihan vähentämisen on todettu myös aikaisemmissa tutkimuksissa olevan hyväksi sydänterveydelle.
Duodecimin artikkelissa muistutetaan, että punaisen lihan ja varsinkin teollisesti prosessoidun makkaran sekä leikkeleiden runsas syöminen voi altistaa sydän- ja verisuonitautien lisäksi esimerkiksi diabetekselle.
Terveysriskejä selittävät osaltaan itse liha ja sen sisältämä rasva. Monissa lihatuotteissa on myös paljon suolaa, mikä lisää terveysriskejä. Myös ruoan valmistustavalla on väliä.