Tämä opus VTV:n kohupomolla oli mukanaan kansliatoimikunnan kuulustelussa – neuvoja vihan hillintään ja pilkkapuheiden kestämiseen

VTV

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti tänään pidättää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastaan keskusrikospoliisin rikostutkinnan ajaksi.

Kokouksessa kuultavana ollut Yli-Viikari ei vastannut median kysymyksiin. Tarkkasilmäisimmät huomasivat hänen kädessään kreikkalaisen filosofin Plutarkhoksen (45–125 jaa.) esseekokoelman Mielen tyyneydestä.

Vuonna 2020 julkaistussa, Juhana Torkin suomentama kokoelmassa Plutarkhos neuvoo lukijaa muun muassa vihan hillinnässä.

Kustantajan mukaan teos opettaa, miten elää harmonisesti, vaikka maailma ympärillä kuohuu ja ajat ovat epävarmoja.

Plutarkhoksen mukaan ihmisen ei kannata provosoitua eikä tuntea vihaa pilkkapuheen vuoksi. Hän pitää itsehillintää sivistyneen ihmisen tunnusmerkkinä.

– Armottomat ja kärttyisät ihmiset puolestaan tunnistat heidän orjiensa kasvoista, polttomerkeistä ja kahleista, Plutarkhos kirjoittaa.

Mielenrauhan ihminen voi hänen mukaansa saavuttaa välttämällä kateellisuutta ja oman elämänsä vertailua muiden menestykseen.

Vuodesta 2016 VTV:tä johtanut, virastaan nyt hyllytetty Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikokseen.

Poliisin esitutkinta koskee työsopimusta, jonka eduskunnan oikeusasiamies totesi lainvastaiseksi viime joulukuussa. Sopimuksen tekivät Yli-Viikari ja VTV:n silloinen hallintojohtaja Mikko Koiranen. Sen myötä viraston työntekijälle maksettiin noin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle siirtymistä.

Poliisin esitutkinnassa ovat myös paljon työtehtävissä matkustelleen Yli-Viikarin Finnair-bonuspisteet. Hänen toimintaansa selvitetään myös eduskunnan tarkastusvaliokunnassa.