"Tämä on sietämätöntä" – Tieto uusista sote-leikkauksista pitää saada ensi tilassa, keskustan Lohi vaatii
Eduskunnan tulee saada hallituksen tiedonanto sosiaali- ja terveyspalveluihin puoliväli- ja kehysriihessä tehtävistä uusista leikkauksista ensi tilassa, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi vaatii tiedotteessa.
Hän muistuttaa, että hallitus linjasi sosiaalihuollon palveluihin ja erikoissairaanhoitoon tehtävistä 170 miljoonan euron leikkauksista jo vuosi sitten.
– Kuitenkaan edes valtiovarainvaliokunnalla ei edelleenkään ole tietoa, miten leikkaukset euromääräisesti jakaantuvat ja mihin palveluihin ne tarkalleen ottaen kohdentuvat, Lohi sanoo.
– Sosiaali- ja terveysministerin (Kaisa Juuson, ps.) sairausloman vuoksi on epäselvää, kuka, missä ja miten leikkauksia nyt ylipäätään valmistelee.
Pääministerin puheet kuulostivat ylimielisiltä.
Markus Lohi
Lohi muistuttaa, että hallitus toimii eduskunnan luottamuksen varassa, eduskunta säätää lait ja päättää valtion rahankäytöstä.
Lohen mielestä hallituksen pikainen tiedonanto eduskunnalle on perusteltu myös demokratian ja kansanvallan toteutumisen näkökulmasta.
– Kuukauden päästä pidettävissä vaaleissa on kyse siitä, miten yhtäältä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja toisaalta koulupalvelujen käy.
– Hallitus tekee juuri näihin palveluihin heti vaalien jälkeen isoja leikkauksia, mutta suomalaiset ja heidän valitsemansa eduskunta eivät saa niistä ennen vaaleja – tai ainakaan riittävän ajoissa ennen vaaleja – tietää. Tämä on sietämätöntä, Lohi sanoo.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on useaan otteeseen luvannut, että säästökohteet kerrotaan “hyvissä ajoin” ennen huhtikuun vaaleja.
Lohi sanoo, että kyse ei ole siitä, että oppositio ”voi käydä leikkauksilla vaaleja”, kuten pääministeri Orpo antoi Lohen mukaan ymmärtää eduskunnan kyselytunnilla torstaina.
– Pääministerin puheet kuulostivat ylimielisiltä. Kyse on ihmisten oikeudesta tietää, miten heidän tuiki tärkeilleen lähi- ja peruspalveluille käy, keskustaedustaja toteaa.
Tiedonanto on selvitys, jonka hallitus antaa eduskunnalle. Tiedonanto voidaan käsitellä eduskunnassa kahdella tavalla: joko pelkästään täysistunnossa tai lähettämällä se valiokuntaan, joka valmistelee eduskunnan päätöksen. Tiedonannon perusteella voidaan äänestää hallituksen tai yksittäisen ministerin luottamuksesta.