Maata uhanneen asteroidin törmäysriskiin merkittävä muutos
Helsingin yliopiston mukaan asteroidi 2024 YR4:n törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 on pienentynyt kolmesta prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Asteroidi 2024 YR4 havaittiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2024, ja tammikuussa 2025 se herätti kansainvälisen asteroideista varoittamaan perustetun verkoston (International Asteroid Warning Network, IAWN) huomion.
Alustavat laskelmat ennustivat silloin asteroidille 1,3 prosentin todennäköisyyttä törmätä Maahan 22.12.2032. Kooltaan asteroidin arvioitiin olevan 40–90 metriä.
Kyseisen kokoluokan asteroidi voisi osuessaan tuhota suurkaupungin. Asteroidin tuhovoima on 500 kertaa suurempi kuin Hiroshiman toisessa maailmansodassa hävittäneen atomipommin.
Laskelmien perusteella tähtitieteilijät antoivat sille uhka-arvion 3 Torinon asteikolla 0–10, mikä merkitsi tarkkaa seurantaa vaativaa kohdetta.
Kansainvälinen tähtitieteilijäyhteisö käynnisti nopeasti havaintokampanjan, ja myös Helsingin yliopiston tutkijatohtorit Zuri Gray ja Grigori Fedorets ovat seuranneet asteroidia tiiviisti tammikuun 30. päivästä lähtien.
Havaintoja tehtiin Kanariansaarilla sijaitsevalla 2,5-metrisellä pohjoismaisella teleskoopilla (Nordic Optical Telescope, NOT), jota suomalaiset tähtitieteilijät ovat jo pitkään käyttäneet Maata lähellä olevien asteroidien tutkimiseen.
– Olemme keskittyneet määrittämään datan perusteella asteroidin tarkkaa sijaintia ja liikettä sekä analysoimaan sen pyörimistä, kokoa ja muotoa. Näiden tietojen pohjalta pystyimme tarkentamaan huomattavasti ennustetta asteroidin radasta ja sen törmäystodennäköisyydestä, Gray kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.
Helmikuun puolivälissä arviot asteroidin törmäystodennäköisyydestä saavuttivat huippunsa: kolmen prosentin todennäköisyyden. Tämä on korkein törmäystodennäköisyys, jonka mikään tämän kokoluokan asteroidi on koskaan saavuttanut asteroiditörmäysriskien mittaushistorian aikana.
Havainnot jouduttiin keskeyttämään hetkeksi täysikuun vuoksi, mutta täysikuun jälkeen suomalaiset tutkijat saivat ensimmäisinä uusia tietoja. Tiedot johtivat merkittävään pudotukseen törmäystodennäköisyydessä. Nykyinen todennäköisyys on alle 0,001 prosenttia.
Uusimmat tiedot ja laskelmat ovat tuoneet kuitenkin uuden, vaikkakin pienemmän uhan: asteroidin törmäystodennäköisyys Kuuhun on tällä hetkellä noin neljä prosenttia.
– Jos asteroidi törmää Kuuhun, Maa–Kuu-järjestelmään voisi levitä Kuusta ja asteroidista irronneita kappaleita, mikä puolestaan saattaisi uhata avaruusinfrastruktuuria ja -operaatioita, kertoo akatemiaprofessori Karri Muinonen.
Vaikka riski on pienentynyt, Maasta ja avaruudesta käsin toimivat observatoriot jatkavat YR4:n seurantaa huhti- tai toukokuuhun 2025 asti, jonka jälkeen se ei ole enää havaittavissa eikä tutkittavissa ennen seuraavaa Maan ohitusta vuonna 2028.