Tämä erodraama ravisutti maailmaa 25 vuotta sitten – Varsinkin loppunäytöksestä tuli julkinen ja ruma

Kuninkaalliset

Tasan 25 vuotta sitten Britannian kuningashuone tiedotti asiasta, jonka koko maailma jo valmiiksi arvasikin: prinssi Charles ja prinsessa Diana erosivat virallisesti 28. elokuuta vuonna 1996.

Kuninkaallinen avioliitto oli yksi maailman seuratuimpia parisuhteita. Häitä oli tanssittu 15 vuotta aikaisemmin vuonna 1981. Avioliiton on kerrottu alkaneen rakoilla jo pian häiden jälkeen.

Charles ja Diana saivat kaksi lasta. Vuonna 1982 syntyi prinssi William ja vuonna 1984 prinssi Harry.

Avioliiton ongelmista alkoi näkyä merkkejä myös julkisuudessa. Sensaatiolehtien otsikoita avioliiton tila nostatti 1990-luvulle tultaessa. Charlesilla tiedettiin olevan salasuhde nuoruuden rakastettunsa Camilla Parker Bowlesin kanssa. Myös Dianan tiedetään pettäneen aviomiestään.

Vuonna 1992 Charlesin ja Dianan suhteen kriisi rävähti koko maailman silmille. Lehdet ympäri maailman levittivät valokuvia esimerkiksi pariskunnan Etelä-Korean vierailulta, jossa Dianan ja Charlesin jäiset välit näkyivät selvästi. Samana vuonna Diana kuvatutti itsensä yksinäisenä Intiassa rakkauden symbolina pidettävän Taj Mahalin edustalla.

Joulukuussa 1992 Englannin pääministeri John Major lopulta ilmoitti Dianan ja Charlesin muuttavan erilleen. Avioliiton kerrottiin kuitenkin pysyvän voimassa.

Vuonna 1993 kaksi brittilehteä julkaisi salanauhoitteita Charlesin ja Camilla Parker Bowlesin välisistä puhelinkeskusteluista. Nauhoitteet oli äänitetty vuonna 1989. Paljastuksista syntyi valtava kohu.

Avioliiton loppunäytöksestä tuli julkinen ja ruma. Siihen sotkeutuivat mukaan myös televisiokanavat.

Vuonna 1994 prinssi Charles myönsi televisiohaastattelussa pettäneensä Dianaa ja kuvaili pariskunnan suhteen olevan rikki korjaamattomalla tavalla.

Reilun vuoden myöhemmin prinsessa Diana antoi haastattelun yleisradioyhtiö BBC:lle. Valtavan julkisuusmyllyn aikaan saaneessa haastattelussa Diana kertoi olleensa avioliitossaan kolmas pyörä. Hän kertoi myös vaikeista suhteistaan kuningashuoneen muihin jäseniin. Paljastuksia Diana teki myös esimerkiksi syömishäiriöstään.

Dianan haastattelu on ollut jälleen julkisuudessa vuonna 2021. Prinsessan on epäilty joutuneen haastatteluun painostamisen ja huijausten seurauksena.

Lopulta elokuussa 1996 kuninkaallinen pariskunta erosi virallisesti ja lopullisesti. Dianan menetti eron myötä tittelinsä hänen kuninkaallisena korkeutena, mutta säilytti prinsessan arvonimen. Hän sai jäädä asumaan Kensigtonin palatsiin.

Prinsessa Dianan elämä päättyi surullisesti vain vuoden myöhemmin. Hän kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta vuonna 1997. Hautajaisia seurasivat suorana miljardit television katsojat ympäri maailmaa.

Dianan kuoleman jälkeen prinssi Charles ja Camilla Parker Bowles alkoivat esiintyä julkisuudessa entistä useammin yhdessä. Pariskunta meni naimisiin vuoden 2005 huhtikuussa.

Charles on Britannian kruununperimysjärjestyksessä ensimmäisenä heti äitinsä kuningatar Elisabetin jälkeen.