Tämä ei vielä riitä, sanoo opiskelijaravintoloista vastaava liiketoimintajohtaja aterioiden hintojen nostamisesta
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Ylva-konsernin ravintolaliiketoiminnasta vastaavan liiketoimintajohtajan Anne Immosen mukaan on hyvä, että opiskelija-aterioiden enimmäishintaan saadaan korotus, mutta se ei vielä riitä opiskelijaravintoloille.
– Nyt on ehdotettu, että ateriatukeen tulee 25 sentin korotus. Näen että se ei oikein voi taas laskea opiskelijan maksamaa hintaa. Tarvitsemme myös uuden korotuksen enimmäishintaan silloin alkuvuodesta, Immonen pohtii.
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) sanoi sunnuntaina, että korkeakouluopiskelijoiden opiskelija-aterioiden enimmäishintaa korotetaan 50 sentillä lokakuun alusta lähtien.
Immonen sanoo, että heidän kustannuslaskelmiensa perusteella enimmäishintaan tarvitaan euron korotus.
– Jos se jää 50 sentin tasolle, se ei kyllä pelasta tätä tilannetta.
Immosen mukaan jo nyt ravintoloiden reseptiikkaa on käyty läpi ja jatkossakin valikoimaa joudutaan tarkastelemaan, sillä kustannukset ovat nousseet rajusti. Hän arvelee, että tulevaisuudessa kalaruokaa tarjoillaan aiempaa harvemmin esimerkiksi vain muutaman kerran viikossa.
Ylvan ravintoloissa on joka päivä tarjolla myös vegaaniruokaa, ja tästä halutaan pitää kiinni myös jatkossa.
Immonen sanoo, että opiskelijaruoan enimmäishintaa ei muutoinkaan ole vuosien varrella mitenkään säännöllisesti tarkasteltu, vaan sitä tarkastellaan vasta sitten, kun ravintolat tuovat huolen esiin.
Hallitus korotti vuonna 2020 enimmäishintaa, mutta tätä edeltävä korotus oli tehty vuonna 2012, vaikka Immosen mukaan ravintoloiden raaka-aineiden hinnat sekä palkkakustannukset nousevat joka vuosi.
– Mielestäni olisi erittäin tärkeää, että tätä hintaa tarkasteltaisiin säännöllisesti samalla tavalla kuin lounasetua.
Ylva on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan alainen, joten ylioppilaskunnalla on Immosen mukaan tahtotilana säilyttää opiskelijaravintoloita. Alalla on kuitenkin myös muita toimijoita, joilla ei ole samanlaista suhdetta. I
mmonen arveleekin, että hintojen noustessa tarjoajien määrä voi vähentyä.
Hänestä on myös käsittämätöntä, että mahdollisuus ottaa opiskelijaravintolasta ruoka mukaan on voimassa vain vuoden loppuun asti. Immosen mukaan mahdollisuudesta pitäisi tulla pysyvä.