Syyttäjän mukaan Kuopion kouluhyökkääjä suunnitteli iskuaan yli vuoden, kävi ampumakurssin ja otti lainaa tekoa varten

Puolustus sanoo, että mies oli tapahtuma-aikaan alentuneesti syyntakeinen ja katuu nyt tekoaan
Kotimaa

Kuopion kouluhyökkääjä oli suunnitellut tekoaan yli vuoden ja hänen tarkoituksenaan oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä, syyttäjä sanoi tiistaina kouluiskun oikeudenkäynnin aluksi.

25-vuotiasta miestä vastaan luettiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syytteet yhdestä murhasta, 20:stä murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Hyökkäys tapahtui kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijaitsevissa Savon ammattiopiston tiloissa lokakuun ensimmäisenä päivänä viime vuonna. Mies kävi ihmisten kimppuun miekan kanssa. Yksi nainen kuoli ja yhdeksän muuta ihmistä haavoittui.

Syytetty mies piti katseensa pöydässä mutta ei peitellyt kasvojaan istunnon alussa, kun media sai lyhyen aikaa kuvata häntä. Koronamääräysten takia miehellä oli maski kasvoillaan.

Mies on myöntänyt murhasyytteen sekä osan murhan yrityksistä. Tiistaina miehen puolustus sanoi, että tämä tulisi mielenterveyden häiriön takia tuomita alentuneesti syyntakeisena lievempään rangaistukseen.

Asianajaja Matti Niirasen mukaan mies vaikuttaa selkeästi katuvan tekoaan. Vielä poliisikuulusteluissa mies sanoi, ettei teko vaivaa häntä juurikaan. Kuulusteluissa mies myös sanoi toivoneensa, että poliisi ampuu hänet kuoliaaksi.

–  Mitä minulle on ilmaistu poikkeaa siitä, mitä esitutkinnassa kerrottiin. Se, mihin muutos perustuu, on salassapidettävää tietoa, Niiranen sanoi STT:lle.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus jo esitutkinnan aikana. Sen tulosta on käsitellään myöhemmin käräjillä.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Vuotta ennen iskua mies oli käynyt ampumakoulun sekä hankkinut hyökkäystä varten muun muassa moottorisahan, puukon ja ilmapistoolin sekä kaljapulloja, riepuja, bensaa ja teräketjuöljyä polttopullojen rakentamiseen, syytteissä luetellaan. Tarvikkeita varten mies otti syyttäjän mukaan 2 000 euron lainan.

Syyttäjä sanoi, että mies oli ihannoinut ja matkinut aiempia kouluhyökkääjiä.

–  Ajatus tuli loppuvuodesta 2017, jolloin (syytetty) koki, että hänellä meni huonosti. Häntä harmitti niin, että häntä halutti kostaa ja näyttää muille, ettei ole mikään luuseri ja pystyy järkyttäviin tekoihin, syyttäjä Ulla Oinonen sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan mies oli valinnut tietyn luokkahuoneen kohteekseen siksi, että tiesi sen olevan niin ahdas, että uhrien on vaikea paeta sieltä.

Surmansa saanut oli vuonna 1996 syntynyt nainen, joka oli Ukrainan kansalainen.

Hyökkäyksen aikana useampi opettaja yritti puuttua tilanteeseen ja saada miehen lopettamaan. Osa opettajista myös haavoittui tilanteessa.

Iskun jälkeen mies vielä sytytti luokassa tulipalon ja yritti ampua kauppakeskuksen työntekijää ilma-aseella päähän. Ase ei kuitenkaan toiminut.

Paikalle hälytetyt poliisit löysivät syytetyn ja käskivät tätä luopumaan aseistaan. Mies ei totellut, vaan hyökkäsi poliisien kimppuun miekan kanssa, jolloin yksi poliiseista haavoittui. Poliisi ampui lopulta miestä jalkaan.

Kaikkiaan jutun käsittelyyn on varattu kahdeksan päivää.

Syytettyä Joel Otto Aukusti Marinia on määrä kuulla oikeudessa ensi viikon maanantaina.

STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.