Suomen seuraava pääministeri on Sanna Marin – Antti Lindtman jäi kolmen äänen päähän

SDP:n puoluevaltuusto

Suomen seuraava pääministeri on liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.).

SDP:n puoluevaltuusto valitsi Marinin puolueen pääministeriehdokkaaksi kokouksessaan sununtai-iltana. Marin voitti vastaehdokkaansa, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin äänin 32–29.

Marin sanoi kiitospuheessaan, että kulunut viikko on ollut poikkeuksellinen, ja nyt on aika katsoa eteenpäin. Marin muistutti, että kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet kesäkuussa yhdessä laadittuun hallitusohjelmaan.

– Nyt tarvitaan sanojen lisäksi tekoja luottamuksen rakentamiseksi, hän huomautti.

Marinin mukaan hallituspuolueiden kesken on nyt keskusteltava viime aikojen tapahtumat halki. Luottamusta voidaan rakentaa siltä pohjalta, että puhutaan suoraan.

– Ensimmäinen työ on palauttaa luottamusta hallituspuolueiden välille ja suomalaisten ihmisten luottamus hallitukseen ja siihen työhön, mitä teemme, Marin linjasi puoluejohdon tiedotustilaisuudessa valintojen jälkeen.

SDP:n valinnan myötä Suomeen kirjoitettiin myös uutta poliittista historiaa: hallituksen työtä johtava ministeriviisikko koostuu nyt pelkästään naisista.

Ensi kesänä Marin kuitannee myös SDP:n puheenjohtajuuden kotikentällään Tampereella pidettävässä puoluekokouksessa.

Marin kiitti myös sekä edeltäjäänsä ja SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä ja pääministeriydestä kilpaillutta Lindtmania.

– Tämä viikko on osoittanut, että SDP on parhaimmillaan, kun ajat ovat vaikeat.

Marin huomautti myös Lindtmanin laittaneen itsensä likoon vaikeassa paikassa.

– Viestisi luottamuksesta ja yhteistyöstä on tärkeä.

Kisan vain täpärästi hävinnyt Lindtman huokasi puhujapönttöön päästyään syvään. Hän kevensi tunnelmaa arvelemalla ehkä tietävänsä nyt, miltä Juha Miedosta tuntui Lake Placidin kuuluisan sadasosasekunnin tappion jälkeen.

Lindtman lupasi Marinille kaiken tukensa ja sanoi jatkavansa nykyisessä tehtävässään eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Ennakkoon puoluevaltuutetuille tehdyt kyselyt olivat lopulta varsin hyvin pulssilla siitä, kumman ehdokkaan taakse puoluevaltuusto lopulta asettuu.

Kyselyissä Marin oli aavistuksen Lindtmania edellä, ja eroa syntyi vain kolmen äänen verran.

Marin on toisen kauden kansanedustaja Tampereelta. Hän löi itsensä läpi Tampereen kunnallispolitiikassa vuosikymmenen alkupuolella.

Marin valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa keväällä 2015. Hän ollut vaalipiirinsä ääniharava kahdesti peräkkäin. Viime kevään eduskuntavaaleissa hän sai yli 19 000 ääntä.

Marinin katsotaan edustavan SDP:ssä puolueen vasenta laitaa ja häntä pidetään poliittiselta profiililtaan punavihreänä. Hän on myös sateenkaariperheen kasvatti.

Marinilla ja hänen puolisollaan Markus Räikkösellä on kaksivuotias tytär.