SDP:n kierrätti tuttuja ministerinaamojaan – Haatainen nousee työministeriksi, Rinne siirtyy varapuhemieheksi, Paatero tekee yllätyspaluun

SDP:n puoluevaltuusto

Pääministeripuolue SDP kierrättää ministerikokoonpanoaan osin hämmentävällä tavalla.

SDP:n eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto päätyivät sunnuntai-illan ”pääministerikokouksessa” ratkaisuun, jossa nykyisen hallituksen ulkopuolelta ministeriryhmään nostetaan vain eduskunnan nykyinen varapuhemies Tuula Haatainen.

Siirrolla tehdään tilaa pääministerin paikalta eroamaan savustetulle demarijohtajalle Antti Rinteelle, joka perii Haataisen paikan eduskunnan puhemiehistössä.

Haatainen saa puolestaan kantaakseen työministerin salkun, jota on Rinteen hallituksessa kantanut Timo Harakka. Hän perii puolestaan liikenne- ja viestintäministerin tehtävät pääministeriksi nousevalta Sanna Marinilta.

Erikoisinta demarien ratkaisussa on, että Postin omistajaohjaussotkujen vuoksi Rinteen hallituksesta eronnut Sirpa Paatero tekee yllätyspaluun.

Paateron kuntaministerin salkusta poistetaan omistajaohjaus, joka siirretään eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen hoiviin.

Marin sanoi puoluejohdon tiedotustilaisuudessa, että Paatero on hänen hyvä ystävänsä ja joukkuepelaaja.

– Tässä kokonaisuudessa hän oli valmis palaamaan kuntaministerin haastavaan tehtävään.

Marinin mukaan Paatero ei ole missään vaiheessa menettänyt eduskuntaryhmän, puoluejohdon eikä puolueen luottamusta.

Tuppuraisen salkun vahvistamiseen oli Marinin mukaan hyvä sauma nyt, kun eurooppaministerin salkku kevenee huomattavasti EU-puheenjohtajakauden päättyessä.

Marin uskoi Tuppuraisen onnistumiseen tuuliseksi osoittautuneessa tehtävässä vahvasti.

Rinne korosti, ettei liikenneministeriksi siirtyvän Harakan työministerin tehtävien hoidossa ole ollut moitittavaa. Hänen mukaansa nyt haluttiin jakaa ministerin tehtäviä myös ”harrastuksien mukaan”.

Myös Marinin mukaan valintaan vaikutti Harakan viestintätausta toimittajana.

– Hän on tehnyt hyvää työtä työministerinä, mutta haluttiin saada myös liikenne- ja viestintäministeriksi henkilö, joka pystyy tehtävän hyvin hoitamaan. Tämä on kokonaisuus, ja tällä kokonaisuudella menemme eteenpäin.

Rinteen siirtymisestä varapuhemieheksi Marin huomautti, että SDP:n valinnat ovat SDP:n valintoja.

– Eduskunta totta kai äänestää varapuhemiehestä, mutta oletan näin, että uusia jakoja siihen, että mitkä paikat milläkin puolueella, ei ole. Ja tämä on meidän puolueemme esitys, ja luotan siihen, että kaikki ryhmät kunnioittavat tätä.

Kahden demariministerin salkkujen sisältöön ei tullut muutoksia.

Tulevassa Marinin hallituksessa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä jatkaa Ville Skinnari ja perhe- ja peruspalveluministerinä Krista Kiuru.