Suomen kulttuurifestivaalien kattojärjestö: Ehdotus tapahtumatakuusta on ongelmallinen ja huonosti toimiva

Finland Festivals vaatii uutta tukipakettia festivaalikesän pelastamiseen.
Koronarajoitukset

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ehdotus tapahtumatakuusta on ongelmallinen ja huonosti toimiva, sanoo Suomen kulttuurifestivaalien kattojärjestö Finland Festivals. Järjestöllä on lähes sata jäsenfestivaalia.

Finland Festivalsin mukaan tapahtumatakuu ei riitä korvaamaan kesällä syntyviä tappioita ja lakiehdotus tulee liian myöhään lähes kaikkien festivaalien kannalta.

Järjestön mukaan taide- ja kulttuurifestivaalit tarvitsevat opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) vielä yhden tukipaketin, jotta festivaalikesä voitaisiin pelastaa. OKM:n kautta oli viime kesänä haettavissa vajaan kymmenen miljoonan euron määräraha festivaalien koronatappioihin.

Lähes kaikki festivaalit joutuvat tekemään päätökset tapahtumien järjestämisestä useita kuukausia aiemmin, Finland Festivals kertoo. Tämän takia järjestön mielestä vain ajoissa räätälöity OKM:n tukipaketti antaa varmuutta tehdä päätökset siitä, uskalletaanko festivaalia ollenkaan järjestää tai järjestetäänkö se rajoitustoimet huomioiden. Osa festivaaleista on jo nyt varautunut rajoituksiin esimerkiksi niin, että myynnissä on vain noin puolet normaalista lippumäärästä.

Hallituksen valmistelema tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtuman järjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista.

Takuu koskisi tietyin ehdoin vähintään 200 hengen yleisötapahtumia, jotka järjestetään kesäkuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana.

Takuun piiriin kuuluisivat esimerkiksi taide- tai kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt. Ehdotuksen mukaan esimerkiksi kesäteatterit eivät kuitenkaan ole takuun piirissä.

Hallituksen esityksen lausuntokierros päättyi keskiviikkona.