Stubb oli elementissään avatessaan kampanjansa EU:n huippuvirkaan
Alexander Stubb yrittää ravistella perinteistä tapaa tehdä EU-politiikkaa, kun hän lähiviikkoina tekee itseään tunnetuksi EU:n pääkaupungeissa.
Keskiviikkona varmistui, että Stubbilla on vain yksi vastaehdokas Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokkaaksi, saksalainen Manfred Weber. Samalla EPP käynnisti virallisesti kisan kärkiehdokkaasta, joka on puolueen ehdokas komission puheenjohtajaksi.
– On todella tärkeää, että Eurooppa tulee ulos kabineteista ja kommunikoi uudella tuoreella tavalla, Stubb sanoi esitellessään ohjelmaansa brysseliläisessä kahvilassa.
Stubbin ote oli täysin erilainen kuin muutama viikko sitten, jolloin hän kertoi ehdokkuudestaan EU-parlamentin auditoriossa. Pönötys oli vaihtunut rentoon aamukahvitilaisuuteen, johon ihmiset oli kutsuttu avoimella kutsulla Twitterissä.
Stubbin ystävä ja entinen professori Brent Nelsen Furmanin yliopistosta seurasi tilaisuutta yhdessä opiskelijoidensa kanssa.
– Näin, että hän oli tavattoman kiinnostunut EU:sta jo ennen kuin Suomesta tuli unionin jäsen, Nelsen muistelee Stubbin vuosia amerikkalaisyliopistossa.
EU:n integraatioon perehtynyt professori arvioi STT:lle, että Stubb on ihminen, joka voisi edustaa Euroopan unionia globaalisti.
– Hän on poliitikko, jonka Eurooppa tarvitsee nyt, kun globaaleja toimijoita ovat Xi Jinping, Donald Trump ja Vladimir Putin. Tarvitaan joku, joka pystyy seisomaan heidän vieressään samanlaisella karismalla. En näe ketään muuta kärkiehdokasta, jolla on sellainen karisma, Nelsen sanoo ja myöntää toki olevansa puolueellinen.
Stubb muuttaisi hänen mielestään tapaa, jolla ihmiset näkevät politiikan ja miten sitä tehdään.
– Jos hän onnistuu, hän muuttaa EU:n politiikkaa pysyvästi. Jos hän epäonnistuu, hän muuttaa sitä silti, mutta ehkä myöhemmin.
– Tällaiset tapahtumat muuttavat historian kulkua. Sitä ei tiedä ennen kuin 10–20 vuoden päästä. Silloin katsomme taaksepäin ja huomaamme, että Alex Stubb muutti politiikan tekemisen tapaa.
Stubb kampanjoi näkyvästi siitäkin huolimatta, että valinnan tekevät 734 äänioikeutettua keskustaoikeistolaista. Valinta tehdään Helsingissä 8. marraskuuta.
– Kampanjoin samalla tavalla kuin kampanjoisin komission puheenjohtajuudesta. Siksi olemme aktiivisia sosiaalisessa mediassa, järjestämme tällaisia julkisia keskustelutapahtumia, annamme paljon haastatteluita medialle ja siksi matkustan Prahaan, Strasbourgiin, Varsovaan, Madridiin, Pariisiin, Lissaboniin, Ateenaan ja moniin muihin paikkoihin, Stubb kertoi.
Kampanja maksaa noin 20 000–40 000 euroa, ja sen maksaa hänen mukaansa kokoomus. Mukana on ihmisiä, jotka auttavat omien töidensä ohessa.
Kiinnostava kysymys on, järjestetäänkö ennen valintaa julkisia, kahden ehdokkaan väittelytilaisuuksia.
Stubb toivoo, että ehdokkaat pääsisivät lavalle yhdessä, mutta Manfred Weber on kampanjoinut vähemmän julkisuudessa. Weberin heikkoutena on, ettei hän puhu ranskaa.
Kokoomuksen meppi Petri Sarvamaa uskoo, että äänestyksen salaisuus voi kääntyä Stubbin eduksi.
– On paljon asioita, joita ei vielä nähdä. Yksi niistä on salainen lippuäänestys ja toinen se, että tämä aidosti erilainen lähestymistapa vetoaa ihmisiin, Sarvamaa uskoi.