Soten kaatuminen vapautti keskustan vaalikentille – “Keskustaväellä on ryhti suorempana, helpompi hengittää ja yllä toivon liekki”

Keskusta

Hallitus erosi, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus kaatui. Historialliset tapahtumat saivat keskustalaiset liikkeelle viikonloppuna.

Myös Kuopion vaalijuhlaan saapui runsaslukuinen yleisö.

– Tämän poliittinen merkitys on se, että keskustaväellä on ryhti suorempana, helpompi hengittää ja yllä toivon liekki, perjantaina eronneen hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pohti.

Saarikko myönsi, ettei Juha Sipilän hallitus onnistunut kaikessa.

– Vastuunsa on soten tekijöillä, mutta myös kaatajilla. Missä on vaihtoehto oppositio, Saarikko kyseli.

Palaute kentältä on perjantain jälkeen Saarikon mukaan ollut positiivista. Ihmiset ymmärtävät Sipilän ratkaisun ja pitävät sitä suoraselkäisenä.

Samanlaisen kuvan sai myös Kuopiossa järjestetyissä tilaisuuksissa: Sipilälle satoi kehuja.

Pekka Kinnunen arvioi, että tilanne vaatii nyt aikaa.

– Sipilän arvo tunnustetaan ehkä vasta vuosikymmenten päästä, Kinnunen ennakoi.

Brahenpuiston tilaisuudessa Saarikon puheille päässeet Samuli ja Eila Ollikainen katsoivat, että pelin poikki viheltäminen oli oikein, kun asioita vain jauhettiin. Eila Ollikaisen mukaan sotesta voitaisiin kuitenkin puhua kansanomaisemmin.

Poliittinen tilanne oli äänestäjien huulilla, kun he lähestyivät keskustan ehdokkaita eri puolilla Kuopiota järjestetyissä tilaisuuksissa. Vehmasmäen hiihtomaan mäenlaskutapahtumassa Saarikko totesi, että nyt keskusta voi kertoa, mitä ajattelee.

Jututtajia riitti myös toisella keskeisesti soten valmisteluun sitoutuneella keskustan varapuheenjohtajalla Hannakaisa Heikkisellä. Hän myönsi, että tuoreeltaan perjantaina päällimmäinen tunne oli valtava pettymys.

– Myöntää täytyy, että kokonaisuus oli liian suuri, Heikkinen sanoi.

Heikkinen korosti maakuntien merkitystä.

–  Nyt lähdemme taas puolustamaan koko maata ja maakuntia.

Kuopion vaalijuhlassa konkari Seppo Kääriäinen korosti keskustan merkitystä politiikan sillanrakentajana.

– Suomi tarvitsee sillanrakentajia, hän muistutti.

– Sote pitää viedä maaliin, Kääriäisen tavoin eduskuntatyön jättävä Markku Rossi vaati ja muistutti, kuinka paljon maakunnissa on tehty työtä sen eteen.

Juttua päivitetty 11.3. klo 11:57. Muokattu alun verbejä.