"Solidaarisuuden osoitus" – Puhemies Vanhanen tapasi Moldovan puhemiehen ja pääministerin

Politiikka

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) osallistui Pohjoismaiden ja Baltian puhemiesten yhteismatkalle Moldovaan maanantaina ja tiistaina, eduskunta kertoo tiedotteessa.

Puhemiehet tapasivat eduskunnan mukaan Moldovan parlamentin puhemiehen Igor Grosun, Moldovan pääministeri Natalia Gavrilițan ja parlamenttiryhmien edustajia.

Tapaamisissa keskusteltiin kahdenvälisistä suhteista, Moldovan EU-jäsenhakemuksesta, Transnistrian tilanteesta, Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja pakolaisten auttamisesta.

– Kahdeksan maan puhemiehen yhteisvierailu on vahva tuen ja solidaarisuuden osoitus Moldovalle ja sen alueelliselle koskemattomuudelle. Moldova on ollut myös eturintamassa auttamassa sotaa paenneita ukrainalaisia, Vanhanen kommentoi. 

Neljän miljoonan asukkaan Moldovaan on tullut asukaslukuun nähden eniten ukrainalaispakolaisia. Tiedotteen mukaan pakolaisia on tullut noin 460 000, ja heistä noin 85 000 on edelleen Moldovassa.

Vanhanen antaa vahvan tuen Moldovan EU-yhteistyön tiivistämiselle.

– Moldovan päätös hakea EU-jäsenyyttä on osoitus Moldovan halusta olla osa demokraattisten eurooppalaisten valtioiden yhteisöä. EU-yhteistyön syventäminen edellyttää Moldovalta myös yhteiskunnallisten uudistusten jatkamista.