Skotlannissa seurataan ääntenlaskun etenemistä – SNP:n toive enemmistöstä elää vielä
Skotlannissa toinen ääntenlaskupäivä jatkuu jännittävänä erityisesti kansallispuolue SNP:lle. Iltapäivällä kahden tienoilla Suomen aikaa puolueella oli BBC:n mukaan hallussaan 40 Holyroodina tunnetun alueparlamentin paikoista.
Yhteensä paikkoja on jaossa 129, eli enemmistö parlamentissa edellyttää 65:tä paikkaa. Jos tämä onnistuu, kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2011, kun SNP saa vaaleissa enemmistön parlamenttiin.
Britanniassa käytiin torstaina useita vaaleja. Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue on suoriutunut vahvasti ja jopa vei perinteisesti työväenpuolueelle kuuluneen paikan täytevaalissa.
Suurin kiinnostus kohdistuu kuitenkin Skotlantiin, jossa alueparlamenttivaaleissa mitataan myös kansan suosiota SNP:n suunnitelmalle uudesta itsenäisyyskansanäänestyksestä.
Toiveet SNP:n enemmistöstä hiipuvat, Herald-sanomalehti otsikoi vaalijuttunsa.
Scotsman-lehti puolestaan kuvaili SNP:n toiveiden olevan ”veitsenterällä”.
SNP:n johtoon kuuluva John Sweeney kertoi lauantaiaamuna BBC:n Radio 4 -kanavalle, että SNP:stä tulee Skotlannin parlamentin suurin puolue, mutta ehdottoman enemmistön saaminen on aina ollut puolueelle ”erittäin, erittäin vaikea vuori kiivettäväksi”.
Sweeney kuitenkin sanoi uskovansa, että skottiparlamenttiin syntyy enemmistö ihmisistä, jotka ovat sitoutuneet itsenäisyyskansanäänestykseen. SNP:n lisäksi myös Skotlannin vihreät kannattavat uutta äänestystä.
Pääministeri Johnson sanoi Daily Telegraphin haastattelussa, että hän ei nykytilanteessa sallisi kansanäänestystä, vaikka SNP saisikin enemmistön paikoista. Pääministerin mukaan kansanäänestyksen järjestämiselle ei ole tällä hetkellä perusteita, ja hänestä se olisi vastuutonta.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on painottanut, että hän järjestää vain laillisen kansanäänestyksen, joka pidettäisiin koronaviruspandemiakriisin päätyttyä aikaisintaan vuonna 2024.
SNP haluaa myös liittää itsenäisen Skotlannin Euroopan unioniin. Skotit äänestivät EU:ssa pysymisen puolesta vuoden 2016 kansanäänestyksessä.
Edellinen kansanäänestys Skotlannin itsenäistymisestä järjestettiin vuonna 2014, ja tuolloin 55 prosenttia oli kielteisellä kannalla.
Viimeaikaisten kyselyiden perusteella vastustajat olisivat jälleen enemmistössä, jos kansanäänestys järjestettäisiin heti.