SK: Venäjä saattaa kiristää Suomen päättäjiä Nato-hankkeen alla – saattanut kerätä mainetta mustaavia tietoja vuosikaudet

Nato-kysymys

Venäjä saattaa pyrkiä vaikuttamaan Suomen Nato-kantaan mustamaalaamalla päättäjiä, arvioi yleisesikuntaupseeri Jukka Savolainen Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta Suomen Kuvalehdelle (SK).

– Naton kannattajista voi alkaa levitä väitteitä, jotka aiheuttavat heille mainehaittaa. En ihmettelisi lainkaan, jos näin kävisi.

Savolainen pitää SK:n mukaan mahdollisena, että Venäjän tiedustelu on vuosien ja vuosikymmenten mittaan hankkinut suomalaisista poliitikoista heidän mainettaan lokaavia tietoja, jotta niitä voi hyödyntää, jos tulee tiukka paikka.

– Voi myös olla, että Venäjä pystyy kiristämään joitakin päättäjiä.

Suomi luultavimmin hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä lähiaikoina. Hallitus julkisti keskiviikkona 13. huhtikuuta ajankohtaisselonteon, jonka pohjalta eduskunta käy keskustelun Nato-jäsenyydestä.

Selonteko ei ota suoraan kantaa jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan. Kuitenkin rivien väleistä voidaan esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesun mukaan lukea, että Nato-jäsenyyttä kannattaa hakea.

Enemmistö kansanedustajista on jo ottanut julkisesti kantaa Suomen Nato-jäsenyyden puolesta, SK huomauttaa.