Sipilä torjui demarien vaatimuksen uudesta sote-valmistelusta

Eduskunta

Kansanedustajat saivat tuulettaa sote-tuntojaan välillä kiihkeästikin, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitteli hallituksen linjauksia iltapäivällä kansanedustajille.

Hallitusrintama jakeli kiitoksia tyyliin ”lopultakin on kyetty päätöksiin”. Keskustan Matti Vanhanen ehätti toivomaan, että samaa henkeä saataisiin muihinkin isoihin ratkaisuihin, myös työmarkkinaneuvotteluihin.

Kolmituntisessa eduskuntakeskustelussa myös pienimmät oppositioryhmät uskalsivat esittää ymmärtävänsä hallituksen ratkaisuja, ainakin osin.

Sen sijaan suurin oppositioryhmä SDP vaati ryhmänjohtaja Antti Lindtmanin suulla uudistuksen palauttamista parlamentaariseen valmisteluun.

– Apua ja taivaan vallat, keskustan Annika Saarikko parkaisi kuvaten hallitusleirin tuntoja.

Sipilän mukaan uutta valmistelua ei enää aloiteta.

Pääministerin mielestä eduskuntapuolueista koostuvassa parlamentaarisessa seurantaryhmässä on tilaa aktiiviselle vaikuttamiselle. Lait ehtivät eduskuntaan vasta vuoden kuluttua.

– Tästä saadaan yhdessä hyvä, Sipilä vakuutti.

Lindtmanin mielestä sote-uudistuksen sotki ideologinen ja valtapoliittinen taistelu, jossa jokaisen hallituspuolueen piti saada läpi jokin puoluepoliittinen tavoite.

Hän päästeli, että Sipilä runnoi maakuntaitsehallinnon, kokoomus sai markkinaehtoisen terveydenhuollon ja perussuomalaiset välttyi uusilta vaaleilta.

Lindtmanin mielestä kukaan ei vielä tiedä, saavutetaanko sote-uudistuksella alkueräiset tavoitteet, terveyserojen kaventaminen ja asiakkaiden pompottelun lopettaminen etunenässä.

-Nyt on vasta lupauksia, Lindtman pauhasi.

Sipilä torjui arviot hallituspuolueiden valtapolitiikasta. Se näkyy hänen mielestään paremminkin Lindtmanin omissa asenteissa.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mukaan hallituksen malli on riittävän hyvä, jotta siitä voidaan lähteä liikkeelle. Vihreät haluaa olla työssä mukana.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen luonnehti pääministerin ilmoituksesta käytyä keskustelua jatkovalmistelun lähetekeskusteluksi.

RKP:n Anna-Maja Henrikssonin painava viesti oli, että sote-uudistuksessa on turvattava palvelujen saatavuus myös ruotsinkielellä.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mielestä Suomessa on jouduttu jonottamaan lääkäriin samalla tavalla kuin entisessä Neuvostoliitossa kauppoihin. Hän uskoi, että valinnanvapaus purkaa myös jonot.

Soteratkaisun mukanaan tuoma potilaan valinnanvapaus kirvoitti monen suuntaista keskustelua: kuka valitsee, mistä ja mitä.

Demarit ja kokoomus nokittelivat toisiaan sosiaalihuollon ja varsinkin lastenhuollon valinnanvapaudesta. Kokoomusryhmän vetäjä Arto Satonen joutui tuskailemaan, että hyvää valinnanvapautta yritetään hämärtää.

Oppositio tenttasi hallitusta myös, mistä sen lupaamat kolmen miljardin euron säästöt saadaan. Vasemmistoedustajat laskeskelivat, että tämä merkitsee palvelujen heikentämistä ja hoidon rajaamista.

Sipilä rauhoitteli, että vuosina 2019-2029 sotekustannukset nousevat 0,9 prosenttia. Ilman hallituksen linjauksia nousu olisi 2,4 prosenttia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan säästömiljardit koostuvat siitä, että sosiaalipalvelut ja terveyspalvelut (so ja te) tehdään yhdessä, keskeistä on tiedon kulku ja muutosjohtaminen tehdään kentällä ammattilaisten toimesta.

Hän harmitteli, että uudistuksen ympärille lietsotaan myös pelon ilmapiiriä:

– Mutta riskit pitää tunnistaa, hän myönsi.

Pääministerin ilmoitus on eduskuntakäytäntö, jossa hallituksen esittämästä asiasta keskustellaan, mutta siitä ei äänestetä.