Saarikko: Huomioi myös soten kaksi ensimmäistä kirjainta
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko kantaa huolta sosiaalipuolen toimintojen näkyvyydestä sote-uudistukseen liittyvässä keskustelussa sekä valmistelussa.
Hän korostaa, että uudistuksen keskeinen tavoite terveyserojen kaventamisen ja kustannusten hillinnän ohella on löytää aitoa yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalvelujen välille.
– Tässä suhteessa integraation voi suomentaa tarkoittavan ihmisen ymmärtämistä kokonaisuutena, niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin osalta. Teemme siis uudistusta soten kaikkien neljän kirjaimen eteen, Saarikko muistuttaa.
Saarikko on kiinnittänyt huomiota siihen, miten uudistusta ajetaan nyt terveysalan kärjillä.
– Sosiaalitoimen uutterat työntekijät sekä maan hiljaisiin lukeutuvat asiakkaat ansaitsevat tulla myös huomioiduksi.
– Itsehallintoalueet kun jatkossa ovat myös sosiaalitoimen alaisten kunnan tehtävien uusi järjestäjä, hän huomauttaa.
Sosiaalipalvelujen rakenteissa, vastuukysymyksissä sekä toimivuudessa on osaltaan hieman erilaisia sujuvuustekijöitä kuin terveydenhuollossa. Ne pitää Saarikon mukaan ottaa vahvasti huomioon.
– Sosiaalitoimen alaiset kunnan vastuulla olevat palvelut kuten lastensuojelu, päihdehuolto, aikuissosiaalityö, vammaisten palvelut tai ikäihmisten arjen sujuvuus ovat tärkeitä tehtäviä. Moneen liittyy myös poikkeuksellista erityisosaamista henkilökunnalta ja toisaalta myös pitkiä asiakkuussuhteita.
Kansanedustaja toivoo, että erityisesti sosiaalipuolen uudistamisessa myös kokemusasiantuntijuus otetaan vahvemmin käyttöön.
– Lastensuojelun sijoituspäätöksen läpikäynyt nuori aikuinen tai omaistaan vuosia hoitanut henkilö tietävät parhaiten, mikä palveluissa ja tukimuodoissa toimii ja mistä on puute.
– Nyt on kreivin aika poimia kuntakentältä parhaat käytännöt ja yhtenäistää ne vähintään itsehallintoalueiden kokoisiksi toimintamalleiksi, Annika Saarikko painottaa.