Sipilä: Päivystysvalmius säilyy maan eri osissa

Eduskunta

Sairaanhoidon päivystyspalveluja on tarjolla maan eri osissa ympäri vuorokauden tulevaisuudessakin, vakuuttaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilä muistutti sote-uudistuksesta eduskunnalle antamassaan pääministerin ilmoituksessa, että jatkossa Suomessa on 12 laajan ympärivuorokautisen sosiaali- ja terveyspalvelujen päivystyksen yksikköä. Niissä on vähintään kymmenen erityisalan kattava jatkuva päivystysvalmius.

Suppeampaa ympärivuorokautista päivystystä tarjotaan pääministerin mukaan muiden sairaaloiden puitteissa.

– Nyt on keskusteltu, lakkautetaanko kaikki muut terveyskeskukset ja sairaalat. Ei tietenkään lakkauteta. Tulevaisuudessakin tarvitsemme päivystävien sairaaloiden lisäksi muita sairaaloja, terveyskeskuksia ja palveluyksiköitä, Sipilä painotti.

Pääministerin mukaan palvelujen käyttäjä voi valita nykyistä laajemmin julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin väliltä. Valinnanvapaus on pääsääntö perustasolla.

­– Erityistason sosiaali- ja terveyspalveluissa valinnanvapaus otetaan käyttöön niissä palveluissa, joihin se soveltuu.

Pääministerin mukaan säästöä syntyy esimerkiksi järjestäjien vahvemmista hartioista, paremmasta johtamisesta, henkilöstön ja tilojen järkevämmästä käytöstä. Säästöä tuovat myös erikoistuminen ja työnjako sekä tietotekniikan parempi hyödyntäminen.

Uudistuksen myötä vähenee Sipilän mukaan toista sataa hallintohimmeliksikin kutsuttua rakennetta.

­– Karsimme hallintoa, turha pompottelu luukulta toiselle päättyy ja pyrimme viimein luomaan sujuvat hoitoketjut.

Pääministeri korosti, että poliittisesti vaikeita päätöksiä ei voi enää lykätä odottaen niiden ratkeavan ikään kuin itsestään.

­– Näin on toimittu aivan liian kauan. Siksi minulla oli oltava varmuus siitä, että nyt tehdyt linjaukset johtavat myös toimeenpanoon, jotta uudistus etenee sovitussa aikataulussa.

Sipilän mukaan eduskuntaan uudistus tulee lausuntokierroksen jälkeen ensi syksynä.