Sipilä Pudasjärven hirsikampuksen vihkiäisissä: Julkisen rakentamisen laatua nostettava

Rakentaminen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vieraili perjantaina Pudasjärvellä hirsikampuksen vihkiäisissä.

Sipilä totesi puheessaan kaupungin toimivan hirsirakentamisen ikkunana kotimaahan ja ulkomaille. Pudasjärven esimerkin rohkaisemana vastaavia hankkeita on vireillä useita.

Sipilän mielestä rakentamisessa ei pitäisi tuijottaa liikaa vain rakennusaikaisia kustannuksia, vaan ottaa huomioon myös koko rakennuksen elinkaaren aikana syntyvät kustannukset.

Hän kertoi olevansa vaikuttunut siitä, miten perinteisiä käsillä tekemisen oppeja on siirretty tuottavuutta parantavaan robottitekniikkaan.

Yhteiskunnalliset trendit tukevat puurakentamista, pääministeri totesi.

– Ekologisuus, raaka-aineen uusiutuvuus, hengittävä ja terveellinen rakennus tekevät siitä vahvan brändin.

Sipilä iloitsi metsäteollisuuden viime vuosien uusiutumiskyvystä, josta osoituksena ovat uudet innovaatiot ja patentit sekä niiden kautta syntyneet tuotteet ja markkinat. Suomessa riittää erityisosaamista ja mahdollisuuksia, kun niihin tartutaan rohkeasti, pääministeri totesi.

– Menestys ei ole myöskään kiinni sijainnista. Osaamista ja raaka-aineita on koko maassa.

Sipilän mukaan hallitus aikoo uudistaa ja selkeyttää rakentamisen määräyksiä.

– Rakentamisen ammattilaiset ihmettelevät, että nykymääräysten mukaan hirttä tai massiivipuuta ei saa jättää näkyviin, vaan se pitää peittää kipsillä, vaikka rakennus on varustettu jo automaattisella sammutusjärjestelmällä.

Pääministerin mielestä on oikein kysyä, onko Suomi puumaana tehnyt omin säädöksin puun käytöstä rakentamisessa EU-alueen vaikeinta.