Sipilä ei lämmennyt SDP:n ehdotukselle kokopäiväisestä oikeusministeristä
Lisää resursseja, aikaa ja vaikutusten arviointia toivottiin hallituksen lainvalmisteluun, kun eduskunta tiistaina käsitteli pääministerin ilmoitusta aiheesta.
Oppositio tarjosi hallitukselle auliisti neuvojaan. SDP esimerkiksi esitti kokopäiväisen oikeusministerin nimittämistä. Tällä hetkellä Jari Lindström (ps.) toimii työ- ja oikeusministerinä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ehdotukselle lämmennyt.
– Olemme todenneet, että hyvin pärjäämme tällä joukkueella, Sipilä vakuutti eduskunnalle.
Myöhemmin hän kertoi medialle, että vähemmällä ministerien määrällä on pystytty kollegiaaliseen työskentelyyn ja erityisesti strategiaistunnot ovat olleet paikallaan.
– Monet uudistukset koskettavat monia hallinnonaloja ja mitä vähemmän porukkaa pöydän ympärillä on, sitä paremmin se toimii.
Sipilä sanoi hallituksen arvioivan virkamiesresurssien riittävyyttä jatkuvasti. Resurssien vähyys huoletti kuitenkin myös hallituspuolueita.
– Olisi perusteltua vahvistaa harkitusti resursseja. Olisiko perusteltua, että jokaisessa ministeriössä olisi lainvalmistelusta vastaava virkamies, lainsäädäntöjohtaja? kysyi esimerkiksi Tapani Tölli (kesk.).
Kokoomus yhtyi opposition mielipiteeseen siitä, että hallituksen tulee parantaa lainvalmistelussaan vaikutusarvioiden tekemistä.
– Myös yhteisvaikutusten ja jälkivaikutusten arviointi pitäisi ottaa voimakkaammin huomioon, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) nosti esiin tipoittain käsittelyyn tulevat esitykset, joista on vaikeaa tai mahdotonta tehdä kokonaisarviota.
– Samoihin perusoikeuksiin vaikuttavat, samaan kokonaisuuteen liittyvät lait pitäisi antaa eduskuntaan arvioitavaksi yhtä aikaa ja kokonaisuutena, hän sanoi.
Tällainen kokonaisuus on esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus.
Lainvalmistelu nousi keskusteluun ennen joulua, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa, että Sipilän hallitus on antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon perustuslaillisia ongelmia sisältäviä lakiesityksiä.
Viime viikolla Jonkka sanoi eduskunnassa ongelmien olleen suunnilleen samoja koko hänen uransa ajan, eikä yksin tämän hallituksen.
Sipilä painotti, että hallitus ei ole ohittanut lainvalmistelussa oikeuskansleria.
Hän myös korosti, että hallitus on antanut toistaiseksi yli 400 esitystä, joista kolme lakiesitystä on peruttu.
– Peruutettuja on siis vähemmän kuin viime vaalikaudella tässä vaiheessa.
Pääministeri toivoi kansanedustajien ja ministereiden paneutuvan kunnolla lakiesityksiin. Hän jopa esitti pohdittavaksi, että vaalikausien alkupuolella kansanedustajat ja ministerit kävisivät heille räätälöidyn lainvalmistelun kurssin.
– Laadukkaan lainsäädännön varmistaminen edellyttää meiltä, hallitukselta ja eduskunnalta, toimimista yhdessä.
SDP:n riveissä ihmeteltiin, ettei valtioneuvoston pöydässä istu yhtään juristia ja kysyttiin, kuinka paljon virkamiestyötä on mennyt hukkaan esimerkiksi viimeisen vuoden aikana turhiin lainsäädäntöhankkeisiin.
Erityisesti vihreät ja RKP suomivat hallitusta asenneongelmasta.
– Perustuslain muuttamiseen vaaditaan kaksi vaalikautta, asenteen muuttamiseen ei, sanoi Eva Biaudet (r.).