Miksi koiraa närästää? Kuivaruoka ja hormonit vaikuttavat, arvioi eläinlääkäri
Eläinlääkäri Juliska Haapanen-Kallio on huomannut, että koiranomistajat tuovat usein lemmikkinsä vastaanotolle närästysepäilyn vuoksi.
– Närästys on nykyään vähän muotitauti. Kaikki oireet lasketaan helposti närästykseksi, vaikka vika ei olisikaan koiran ruoansulatuskanavassa, hän sanoo.
Haapanen-Kallio arvelee tämän johtuvan siitä, että närästyksestä puhutaan paljon koiranomistajien keskuudessa. Monet sairaudet lisäksi näkyvät koirassa samaan tapaan kuin närästys, eli esimerkiksi huulten lipomisena, maiskutteluna ja tassujen nuolemisena.
Eläinlääkäri kuitenkin vahvistaa, että nykyaika on koiran ruoansulatuskanavalle raskasta ja närästystä aiheuttavaa.
Syitä siihen on monia. Haapanen-Kallio on tehnyt 25 vuoden uran eläinlääkärinä, joten hän antaa kokemuksensa perusteella arvion koiran kuivaruoan vaikutuksesta ruuansulatukseen.
– Arvio ei perustu tieteellisiin tutkimuksiin, hän huomauttaa ensin.
– Mutta koira on evolutiivisesti tottunut syömään hyvin nestepitoista ruokaa, sillä lihassa on 60–70 prosenttia vettä. Kun ruoka annetaan kuivana, koiran mahalaukun täytyy erittää se neste. Se on aika raskasta mahalaukulle, Haapanen-Kallio sanoo.
Närästys saattaa aiheuttaa ruokahaluttomuutta, sappinesteen värjäämän liman oksentelua ja vierasesineiden syöntiä.
Haapanen-Kallio suositteleekin, että oireilevan koiran kuivamuona turvotetaan hyvin vedessä ennen sen tarjoamista. Kaikille koirille mössöksi menevä ruoka ei kuitenkaan kelpaa.
– Nappulat voi silloin upottaa kädenlämpöiseen veteen ja tarjoilla heti. Aika usein sekin riittää, vaikka vielä parempi on se, että neste imeytyy kuivamuonaan.
Haapanen-Kallio kehottaa laittamaan kaupalliset koirien makupalat syrjään, jos koiraa närästää.
– Niiden kemikaalit ärsyttävät monen koiran mahaa. Tavallinen liha ei kuivu sellaiseksi, että sitä voi leikata veitsellä kuten kumia, hän huomauttaa.
Haapanen-Kallio kehottaa kokeilemaan ruokien suhteen näitä kotikonsteja, jos koiran närästys on lievää.
– Mutta jos on rajuja oireita kuten syömättömyyttä tai oksentelua, niin silloin otetaan yhteys eläinlääkäriin.
Eläinlääkäri kertoo, että uroskoiran ruokahaluttomuus ja närästys voivat johtua myös narttukoirista.
– Koiratiheys on sen verran suurta, että lähistöllä on yleensä aina on joku narttu juoksulla – ja sehän on ihan hirveä stressi leikkaamattomille uroksille.
Haapanen-Kallio kertoo, että villikoiralaumassa nartuilla olisi juoksut kerran vuodessa, kaikilla yhtä aikaa.
– Kaupunkiympäristössä sellaista synkronia ei ole, vaan niitä juoksuaikaisen nartun hajuja on aina. Silloin uroskoiran stressitaso ei laske.
Haapanen-Kallio on havainnut koirien sterilisaation vastaista buumia sekä sitä, että ihmiset haluavat säästää kaikessa, myös eläinlääkärimaksuissa. Hän suosittelee kuitenkin uroskoiran kastrointia silloin, kun sillä ei aiota teettää pentuja ja uroskoira on innokas hajujen perään. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, kun koira nuolee narttukoirien pissoja.
– Monella koiralla mahaoireet loppuvat kastraatioon, kun sekä hormonaalinen stressi että hajujen syömisen aiheuttama kemiallinen stressi vähenevät.
Haapanen-Kallio kertoo, että koiran herkkämahaisuus periytyy siinä missä muutkin ominaisuudet.
Osittain on kyse ruuansulatuskanavan toimintaan ja immunologiaan liittyvistä tekijöistä, mutta myös emältä saadusta bakteerikannasta.
Myös luonne vaikuttaa: hermostuneella tai ylivirittyneellä koiralla mahavaivat ovat tavallisempia. Kasvattajan valinnoilla on siis paljon merkitystä myös ruoansulatuskanavan terveyden suhteen.
Haapanen-Kallio ei katso vain hyvällä sitä, että monen koiran kanssa harrastetaan ahkerasti koiraurheilulajeja kuten agilityä.
– Hyvin monen koiran kanssa harrastetaan paljon, ja leppoisaa yhdessäoloa ja metsälenkkiä on aina vaan vähemmän. Hallilla treenaaminen on dopamiinikoukkua koiralle. On aika raskasta kropalle, jos aina mennään täysillä. Se vaikuttaa myös ruuansulatukseen ja ruokahaluun, eläinlääkäri kertoo.