Pitääkö kiuaskivet vaihtaa vuoden välein? – Asiantuntija: "Koko sauna voi alkaa haisemaan"
Joskus saunan lauteilla istuessa saattaa tuntua, ettei löylyä oikein lähde.
Missähän vika, tulee silloin mieleen. Kenties saunassa tai kiukaassa? Vai sittenkin kiuaskivissä?
Usein ongelma ratkeaa kiuaskivien vaihdolla tai paremmalla asettelulla, sillä ne vaikuttavat keskeisesti siihen miten hyvin sauna lämpenee.
Ehjät kivet sitovat paremmin itseensä lämpöä ja tarjoavat vastikkeeksi saunojalle makeammat löylyt.
Mutta kuinka usein kiuaskivet pitäisi vaihtaa?
– Parempi olisi puhua siitä, että kiuaskivet pitäisi tarkistaa säännöllisesti, sanoo saunomiseen erikoistunut saunologia-sivuston ylläpitäjä Lassi A. Liikkanen Suomenmaalle.
Liikkanen työskentelee digitaalisten tuotteiden suunnittelujohtajana. Hän myös suunnittelee saunoja. Saunologia-sivustoa hän ylläpitää mielenkiinnostaan kaikkea saunomista kohtaan.
Liikkanen sanoo puhuvansa siksi ensisijaisesti kiuaskivien tarkastamisesta, koska kiuas ja kivet olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti sekä saunomiskokemuksen että paloturvallisuuden vuoksi.
– Kivet sitten vaihdetaan, jos tarvetta on, hän summaa.
Jos kiviä ei tarvitse vaihtaa, kannattaa ne latoa uudestaan.
Liikkasen mukaan vaihtoväli riippuu paljon siitä, kuinka paljon ja kuinka tiheästi kiuasta on käytetty. Jos saunoo noin kerran viikossa, vuoden välein tehtävä tarkistus on hyvä ohjenuora.
Jos taas sauna lämpenee tiuhempaan, kivetkin on syytä tarkastaa useamman kerran vuodessa.
– Joskus kerran viikossa saunomisella kaikkien kivien vaihtamisen väli voi venyä pariinkin vuoteen. Jos taas saunoo esimerkiksi kolme kertaa viikossa, eivät kaikki kivet luultavasti kestä vuottakaan, Liikkanen summaa.
Kaikkia kiviä ei tarvitse välttämättä vaihtaa kerralla, Liikkanen tähdentää.
Sähkökiukaassa kivet vanhenevat hänen mukaansa ensisijaisesti ylhäältä alaspäin. Pintakivien vaihtaminen saattaa tulla nopeammin ajankohtaiseksi kuin alhaalla olevien kivien.
Puukiukaan kohdalla on tärkeämpää tarkastaa koko kivitilavuus kerralla.
Kiuaskiviä rasittaa eniten löylynheitto. Kovassa kulutuksessa kivet hiljalleen hapristuvat ja murenevat.
Mitä enemmän löylyä viskoo, sitä rankempaa se on kiville. Jos löylyä taas heittelee harvakseltaan tai ei juuri lainkaan, kiuaskivet pääsevät rapautumaan vähemmän.
– Myös kiuaskivien laatu ja kokoluokka vaikuttavat. Keraamisten kiuaskivien kestävyys ja huoltoväli ovat pidemmät kuin tavallisilla luonnonkivillä.
Liikkasen mukaan huonokuntoiset kivet huomaa yleensä parhaiten kivenmurusista, joita alkaa tipahdella kiukaan ympärille. Saunassa voi myös haista ummehtuneelle.
Toisinaan huonokuntoiset kivet vaihtavat väriä löylyvedessä olevien mineraalien vuoksi. Liikkasen mukaan kivet kannattaa vaihtaa, jos niiden väri enää näytä samalta kuin uusina.
Kivien kuntoa voi testata kopauttamalla niitä yhteen. Jos kivistä irtoaa palasia tai kivi halkeaa, silloin vaihtaminen on ajankohtaista.
Entä jos kiviä ei vaihda?
Liikkasen mukaan ensimmäinen seuraus on huonommat löylyt.
Vanhat kivet tekevät saunakokemuksesta muutenkin ikävämmän. Liikkasen mukaan koko sauna alkaa haista ummehtuneelle, jos kiviä ei vaihda eikä sauna pääse kuumenemaan kunnolla. Puita tai sähköä kuluu myös enemmän.
Huonokuntoiset kivet rikkovat ajan myötä helposti kiukaan. Saunan käyttöikää voi pidentää paljonkin, jos kiukaan kunnosta jaksaa pitää säännöllisesti huolta.
– Hyvät ja puhtaat löylyt ovat saunomisen peruselementtejä. Sen kyllä huomaa aika nopeasti, jos kivet ovat vanhat. Suhteellisen pienellä vaivalla saunakokemukset saa pidettyä mukavina.