Sipilä antoi ilmoituksen: –Hallitus ei ole ohittanut oikeuskansleria lainvalmistelussa–
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on antanut eduskunnalle pääministerin ilmoituksen hallituksen lainvalmistelusta.
Sipilän mukaan hallitus ei ole ohittanut lainvalmistelussa oikeuskansleria.
– Olen keskustellut tammikuun alussa oikeuskanslerin kanssa ja meillä on yhtenevä käsitys asioiden tilasta, Sipilä totesi ilmoituksessaan.
– Myös oikeuskansleri itse totesi viime viikolla täällä eduskuntakeskustelussa, että lakiesitysten perustuslailliset ongelmat, puutteet tai korjausehdotukset ovat pysyneet suurin piirtein samalla tasolla sen ajan, mitä hän on ollut oikeuskanslerin virastossa, Sipiklä jatkoi.
Pääministeri esitti pohdittavaksi, että vaalikausien alkupuolella kansanedustajat ja ministerit kävisivät heille räätälöidyn lainvalmistelun kurssin.
– Laadukkaan lainsäädännön varmistaminen edellyttää meiltä, hallitukselta ja eduskunnalta, toimimista yhdessä, Sipilä sanoi.
Sipilä puolusti myös hallitustaan, jota on syytetty esitysten ja erilaisten suunnitelmien perumisesta.
Hänen mukaansa hallitus on antanut toistaiseksi yli 400 esitystä.
– Niistä kolme on peruutettu ja eduskunnan vastauksia niihin on tähän mennessä hyväksytty noin 380. Peruutettuja on siis vähemmän kuin viime vaalikaudella tässä vaiheessa, Sipilä sanoi.
Sipilä kuvasi pääministerin ilmoituksessaan lainvalmisteluprosessin kulkua.
– Kun lakiluonnos on edennyt lausuntopyyntövaiheeseen, kuullaan siitä usein myös oikeuskanslerinvirastoa. Tällöin oikeuskanslerilla on mahdollisuus lausua esityksestä, hän muistutti.
Käytännössä prosessi etenee niin, että valtioneuvoston esittelijät ja jäsenet konsultoivat usein valmistelussaan eri vaiheissa oikeuskanslerinvirastoa, varsinkin lakiesityksen perustuslaillisuuteen liittyen.
– Tätä yhteistyötä ja tukea on pidetty toimivana ja erittäin arvokkaana. Sitä on aiheellista jatkaa ja edelleen kehittää. Myös mahdollisuuksia oikeuskanslerin lainvalmistelua tukevan roolin vahvistamiseen on syytä pohtia, Sipiklä arvioi.
Pääministeri korosti myös sitä, että oikeuskanslerinvirastossa tarkastetaan kaikki hallituksen esitykset ennen niiden antamista eduskunnalle.
– Vielä viime vaiheessa tarkistetaan, että hallituksen esityksessä on tunnistettu tarvittavat perustuslakikysymykset, selostettu näitä kysymyksiä koskeva perustuslakivaliokunnan tulkintakäytäntö sekä nostettu avoimesti esiin mahdolliset perustuslailliset tulkintakohdat. Erityisesti kiinnitetään huomiota perus- ja ihmisoikeuksien kannalta kriittisiin kohtiin, Sipilä painotti.
Tällä menettelyllä pyritään Sipilän mukaan varmistamaan se, että valtioneuvoston yleisistuntoon osallistuvat ministerit saavat tiedon esityksen perustuslainmukaisuuteen mahdollisesti liittyvästä tulkinnanvaraisuudesta.
– Oikeuskansleri voi kutsua valmistelijan yleisistuntoon perustelemaan kantansa, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Tähän mahdollisuuteen on turvauduttu äärimmäisen harvoin, Sipilä huomautti.
Oikeuskansleri on Sipilän mukaan läsnä myös valtioneuvoston istunnoissa.
– Olen kannustanut häntä tuomaan ongelmakohdat omaan tietooni ja olen itsekin muutaman kerran kysynyt, onko oikeuskanslerilla huomioita käsiteltävään asiaan.
Juttua täydennetty klo 15.40