Jalkaväkimiinoja koskevan kansalaisaloitteen puuhamies puolustaa hanketta – "En näe tässä ongelmaa"
Suomen irtaantumista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta ajavan kansalaisaloitteen alulle pannut Henri Vanhanen katsoo, ettei sen käsittelylle eduskunnassa pitäisi olla esteitä.
Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen sanoi Helsingin Sanomissa, ettei kansalaisaloitetta jalkaväkimiinojen käytön sallimiseksi voida käsitellä eduskunnassa, koska kansalaisaloitteella ei voida edistää kansainvälisten velvoitteiden hyväksymistä tai niiden irtisanomisen hyväksymistä. Näin todetaan kansalaisaloitetta koskevan perustuslain säännöksen esitöissä.
Kansalaisaloite sai maanantaina kokoon 50 000 allekirjoitusta, jotka tarvitaan aloitteen etenemiseksi eduskunnan käsittelyyn. Vaadittavat kannatusilmoitukset kertyivät pikavauhtia, sillä aloite tuli vireille perjantaina, jolloin vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää.
Vanhasen mukaan kansalaisaloite kannustaa eduskuntaa käynnistämään tarvittavat lainsäädännölliset valmistelut Suomen irtaantumiseksi Ottawan sopimuksesta, mikä hänen mukaansa eroaa suorasta vaatimuksesta sopimuksesta irtaantumiseksi.
– Loppujen lopuksi asiahan muutettaisiin hallituksen esityksellä eikä tällä kansalaisaloitteella. Kansalaisaloite ei Suomea Ottawan sopimuksesta irrota, varsinainen irrottautuminen tulee aivan muilla keinoilla. En näe tässä ongelmaa, Vanhanen sanoi STT:lle.
Vanhanen muistuttaa, että kansalaisaloitteita voi jättää kahdenlaisia. Aloitteet voivat sisältää suoria esityksiä lainsäädännöksi, jolloin niissä on oltava tarkka, mieluusti juristien kanssa muotoiltu sanamuoto laiksi.
– Toinen vaihtoehto on kehotus lainvalmisteluun. Tämä menee nimenomaan siihen kategoriaan, Vanhanen painottaa.
Myös puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kiinnitti Helsingin Sanomissa huomiota kansalaisaloitteiden erilaisiin muotoihin eikä pitänyt toimenpiteisiin kehottavan kansalaisaloitteen käsittelyä eduskunnassa mahdottomana. Vanhanen kertoo ilahtuneensa Halla-ahon kommenteista.
– Tuntui, että hän on ymmärtänyt sen, mitä tässä aloitteessa on tarkoitettu ja mikä tämän periaatteellinen tavoite on, Vanhanen sanoo.
Vanhasen alullepaneman kansalaisaloitteen taustalla on nimekkäitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia.
Vanhasen ohella aloitteen vastuuhenkilöinä ovat europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok.), entinen puolustusministeri Jussi Niinistö, entinen puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala, veteraanidiplomaatti Jaakko Iloniemi sekä entiset suurlähettiläät Hannu Himanen ja Pasi Patokallio.
Vanhanen on tunnettu ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijana ja työskennellyt muun muassa tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Ensi vuoden alussa hän aloittaa Aaltolan avustajana europarlamentissa.
Vanhasen mukaan kansalaisaloitteen allekirjoitukset ovat parhaillaan tarkastettavana digi- ja väestötietovirastossa. Tarkastuksessa menee Vanhasen tietojen mukaan 1–2 viikkoa, joten parhaassa tapauksessa kansalaisaloite voitaisiin luovuttaa eduskunnalle jo ensi viikolla.
Aloitteen mahdollinen eduskuntakäsittely voisi tapahtua vasta ensi vuoden puolella eduskunnan istuntotauon jälkeen.
Keskustelu Ottawan sopimuksesta alkoi, kun Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola viime kuussa otti asian esille MTV:n haastattelussa. Jaakkola totesi Suomen turvallisuusympäristön muuttuneen sitten vuoden 2012, jolloin Suomi liittyi Ottawan sopimukseen, mutta hän ei suoraan ottanut kantaa sopimuksesta irtautumiseen.
Useat poliitikot ovat Jaakkolan haastattelun jälkeen todenneet, että asiaa on syytä harkita ja selvittää. Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi pyytäneensä kesällä Puolustusvoimia arvioimaan jalkaväkimiinojen tarpeellisuutta ja Ukrainan sodan oppeja. Häkkäsen pyytämän selvityksen on arvioitu valmistuvan talven aikana.