Alko paljastaa joulun ykkössuosikin ja kalapöydän moniottelijan
Joulu on Alkossa vuoden kiireisin sesonki. Nytkin jouluviikolla myymälöissä ennustetaan asioivan noin 1,8 miljoonaa asiakasta. Ruuhkaisin päivä on aatonaatto eli maanantai 23. joulukuuta, jolloin myymälöissä valmistaudutaan jopa 530 000 asiakkaan palvelemiseen.
Punaviini on joulujuomien kiistaton ykkössuosikki, Alko kertoo. Litramäärissä mitattuna lähes puolet eli 46 prosenttia joulusesonkina myydyistä juomista on juuri punaviiniä.
– Italialaiset punaviinit, kuten Amarone ja Ripasso, ovat jouluna hyvin suosittuja, tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström kertoo tiedotteessa.
Lindströmin mukaan kaikessa syömisessä näkyvä raikkauden trendi on nostanut niiden rinnalle kevyemmät punaviinit, jotka toimivatkin erinomaisesti joulupöydässä.
– Etenkään kala- ja kasvisvoittoinen joulupöytä ei välttämättä kaipaa seurakseen kovin tuhtia viiniä, vaan täyteläisimmät pullot korkataan vasta hyvien juustojen kanssa. Hyviä kevyempiä punaviinivalintoja joulupöytään ovat Pinot Noir ja Beaujolais’n alueen Gamay -rypälelajikkeista valmistetut viinit.
Monessa joulupöydässä korostuvat perinteisten lämpimien pääruokien sijaan kalapöytä ja kylmät alkupalat, ja Lindströmin mukaan niiden kanssa yleinen valinta on valkoviini. Valkoviineistä koostuu kolmannes Alkon joulun myynnistä.
– Saksalaiset rieslingviinit ovat loistavia kalapöydän moniottelijoita. Niissä on hieman jäännössokeria, joka täydentää suolaisten ja etikkaisten joulukalojen makuja. Trendikäs valinta kalojen juomapariksi olisi myös roseekuohuviini, Lindström vinkkaa.
Glögien menekki ei rajoitu jouluun, sillä niitä aletaan siemailla heti kelien kylmetessä. Perinteisten glögien rinnalle ovat nousseet maustetut glögit, joiden maut käyvät Alkon mukaan vuosi vuodelta villimmiksi. Makumaailmoina voivat olla esimerkiksi jälkiruoat tai marjat.
Jälkiruokaviinit ja liköörit trendaavat tällä hetkellä.
– Keski-Euroopassa on meneillään jälkiruokaviinien renessanssi – ne ovat nousseet uuteen suosioon, kertoo Anri Lindström.
Portviini, sherry, marsala ja muut jälkiruokaviinit saavat tähtihetkensä joulun makeiden herkkujen kanssa. Ne ovat myös suosittuja joululahjoja.
Suomen oma trendi on liköörit. Lindströmin mukaan nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita likööreistä etenkin cocktaileissa.
– Joulun tai uudenvuoden helpoin cocktail syntyy kaatamalla lasin pohjalle hieman maustettua likööriä ja päälle kuohuviiniä, hän kertoo.
Myös olut joulupöydän perinteisenä ruokajuomana pitää pintansa. Myynnissä korostuvat luostari-, savu- ja belgialaiset oluet sekä tummat oluet, kuten stoutit ja portterit.
Alkoholiton punaviini on Lindströmin mukaan mainio juoma perinteisessä joulupöydässä, jossa ”viinin makeus taltuttaa suolaisen kinkun ja komppaa imeliä laatikoita”.
– Myös matala-alkoholiset vaihtoehdot kannattaa pitää mielessä joulun vietossa. Niillä tai alkoholittomilla juomilla voi vaikka korvata osan illan alkoholijuomista, hän toteaa.