SDP:n Tuppurainen: Hallituksen kasvuriihestä tuli hyväosaisten noutopöytä
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen mukaan Petteri Orpon (kok.) hallitus on epäonnistunut kaikissa tavoitteissaan, kun ”työttömyys on jyrkässä kasvussa ja valtion velkaantuminen karannut hallinnasta”.
Hallituksen kehysriihipäätökset eivät kurjistumisen suuntaa muuta, suurimman opposiopuolueen ryhmänjohtaja näkee. Kasvuriihestä tuli hyväosaisten noutopöytä, Tuppurainen muotoilee.
– Veronkevennykset ovat väärin kohdennettu. Ne kärjistävät tuloeroja: hyvätuloiset ovat tämänkin hallituksen riihen voittajia, hän sanoo tiedotteessa.
Hallitus heikentää kasvun eväitä muun muassa leikkaamalla kuntien palveluista ja koulutuksesta ja sekä heikentämällä suomalaisten työntekijöiden asemaa, Tuppurainen summaa.
Hän ihmettelee hallituksen päätöstä leikata osaamisesta samalla, kun maa tarvitsee kipeästi uutta kasvua. Korkeakoulutuksen perusrahoituksesta vähennetään samoin kuin kuntien valtionosuuksia, mikä todennäköisesti vaikuttaa peruskoulutukseen.
– On surkuhupaisaa, miten historia toistaa jälleen itseään, kun kokoomuksen lupaama koulutuksen erityissuojelu muuttui taas koulutusleikkauksiksi, Tuppurainen sanoo.
Ryhmäpomion mukaan oikeistohallitus käy myös väsymätöntä taistelua suomalaisia järjestäytyneitä työntekijöitä vastaan. Liittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan.
– Suomalaiset tarvitsevat nopeasti vaikuttavia kasvutoimia, työpaikkoja ja vakautta työmarkkinatilanteeseen, mutta Orpon puoliväliriihi ei valittavasti näitä ratkaisuja tarjonnut, Tuppurainen sanoo.
Verotuksen muutoksissa otetaan Tuppuraisen mukaan vastuuttomasti riskiä.
– Päätöksillä heikennetään talouden tasapainoa ja mukana on kalliita, mutta kasvuvaikutukseltaan heikkoja toimia, kuten yhteisöveron alentaminen.
Päätös osoittaa Tuppuraisen mukaan, että todellisuudessa hallitus on jo käytännössä luopunut tavoitteestaan velkaantumisen taittamiseksi, vaikkei se sitä myönnäkään julkisesti.
Orpon hallituksen puoliväliriihessä esitetään leikkauksia valtionhallintoon, kehitysapuun ja kuntien valtionosuuksiin.
– Menoleikkaukset jatkavat kylmää ja epäreilua linjaa. Ennestään alas ajetusta kehitysyhteistyöstä leikataan loppujakin, mikä heikentää ulkopolitiikkamme vaikuttavuutta.
– Kuntien valtionosuuksien leikkauksista seuraa kuntapalveluiden, sivistyksen ja kulttuurin kurjistumista, ja samalla paine pienituloisia kurittavien kuntaverojen kiristämisestä kasvaa, Tuppurainen sanoo.