Säpo: Ruotsin turvallisuustilanne on heikentynyt Koraanin häpäisyjen myötä – terroriuhan tason nosto ei ole kaukana
Ruotsin turvallisuustilanne on heikentynyt viimeaikaisten Koraanin häpäisyjen myötä, Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo arvioi torstaina.
Ruotsi on muuttunut ”varteenotettavasta” kohteesta ”ensisijaiseksi” kohteeksi terroristi-iskuille, Säpon johtaja Charlotte von Essen sanoi torstaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Säpo ilmoitti heikentyneestä tilanteessa myös verkkosivuillaan julkaistussa tiedotteessa.
Ruotsiin kohdistuva terroriuhka on ollut vuodesta 2016 lähtien viiden pisteen asteikolla kolmannella tasolla, mikä tarkoittaa lisääntynyttä uhkaa. Se ei ole muuttunut viimeaikaisten tapahtumien jälkeen.
Von Essen kuitenkin toteaa, että Säpo ”vähän tasapainoilee” tasojen välillä.
– Näen, ettei paljon enempää tarvita, jotta voisimme korottaa tasoa, hän sanoo.
Von Essen ei kertonut, mitä tason nousu tarkalleen ottaen vaatisi.
Useat Koraanin polttamiseen tai muuhun tuhoamiseen liittyneet tapahtumat Ruotsissa ovat kirvoittaneet viime aikoina voimakkaita vastareaktioita islamilaisessa maailmassa.
Osissa islamilaista maailmaa eri tahot maalaavat Ruotsista kuvaa islamofobisena maana, jonka viralliset tahot hyväksyvät koraaninpoltot.
Esimerkiksi Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei sanoi viime viikolla, että Ruotsin hallitus tukee Koraaniin polttanutta mielenosoittajaa ja hakee sotaa muslimimaailmaa vastaan.
Von Essenin mukaan vaarana on, että mielikuva kannustaa islamistisia toimijoita.
– Nyt on tehtävä yhteistyötä muuttaaksemme ja korjataksemme sitä väärää kuvaa Ruotsista, jota nyt maalataan, von Essen sanoi.
Ruotsin hallitus antoi torstaina heikentyneen turvallisuustilanteen valossa 15 ruotsalaiselle viranomaistaholle tehtäväksi vahvistaa Ruotsin kykyä ehkäistä ja estää terrorismia.
Viime vuosina Ruotsissa terrorismin uhka on tullut eritoten islamistien ja äärioikeiston suunnasta, oikeusministeri Gunnar Strömmer totesi. Pidemmällä aikavälillä uhkaksi on määritelty myös autonominen vasemmisto.
– Kuluneen puolen vuoden aikana monet tapahtumat, erikseen ja yhdessä, ovat olleet uhka Ruotsille. Kyse ei ole vähiten, mutta ei myöskään ainoastaan Koraanin polttamisista, Strömmer sanoi.
Tavoitteena on parantaa ja tehostaa yhteistyötä kansallisella tasolla. Säpon on raportoitava terrorismin ehkäisyyn pyrkivän työn etenemisestä vuosittain kolmen vuoden ajan.
Uutistoimisto TT:n haastatteleman Lontoon King’s Collegen terrorismin tutkijan Hans Brunin mukaan esimerkki huonosta yhteistyöstä on poliisin, sosiaaliturvaviranomaisten ja veroviraston välisen yhteistyön vaikeus petostapausten kohdalla. Petokset ovat tärkeä tulonlähde järjestäytyneelle rikollisuudelle, terroristiverkostoille ja väkivaltaisille ääriliikkeille.