SAK:n johtoon tyrkyllä oleva Eloranta: Yhteinen valmistelu ja sopiminen pääsäännöksi

”Kaikenväristen hallitusten kanssa tullaan toimeen”
Työmarkkinat

SAK:n puheenjohtajaksi matkalla oleva Jarkko Eloranta toivoo, että työmarkkinoilla voitaisiin palata rauhanomaisempaan aikaa.

Maan nykyinen hallitus on ollut vasta noin vuoden vallassa, mutta työmarkkinoilla on riittänyt lukuisia käänteitä.

JHL:n nykyinen puheenjohtaja Eloranta toivoo, että kolmikantaista asioiden valmistelua ja sopimista noudatettaisiin tulevaisuudessa – sillä vältettäisiin erilaisiin konflikteihin joutumista.

– Tässä on vielä kolme vuotta hallituskautta jäljellä, niin toivoisi, että asioiden yhteinen valmistelu ja yhteinen sopiminen olisi se pääsääntö, eikä niin, että sanellaan ja pakotetaan, Eloranta sanoi.

Jo pahasti rapautuneen suurkeskusjärjestöhankkeen ja kilpailukykysopimuksen ympärillä on puhuttu paljon siitä, kuinka tiivis SAK:n ja sen liittojen sidos on vasemmistopuolueisiin.

Elorannan mielestä sidos ei ole niin tiivis kuin julkisuudessa halutaan sanoa.

– Moniarvoisuus joka puolella on lisääntymässä, että siinä mielessä varmaan ollaan kulkemassa tiettyyn suuntaan. Minä uskon, että ainakin SAK:laisessa liikkeessä kuitenkin tunnetaan tämä 110-vuoden historia, ja niitä juuria ei sinällään poikki lyödä.

– Mutta ymmärretään se, että kaikenväristen hallitusten kanssa tullaan toimeen ja kaikenväristen hallitusten kanssa pitää yhteistyötä tehdä, Eloranta sanoi.       

Eloranta on nousemassa suomalaisen yhteiskunnan vahvaksi vallankäyttäjäksi SAK:n puheenjohtajana.

JHL:n johdossa Eloranta on viimeksi painiskellut kilpailukykysopimuksen kanssa. Hän luotsasi JHL:n mukaan kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluihin, vaikka sopimus sisältää monia karvaita kohtia varsinkin pienipalkkaisille julkisen sektorin työntekijöille.

Esimerkiksi palvelualojen PAM lähti soveltamisneuvotteluihin vasta monen piruetin jälkeen.

Eloranta on myös profiloitunut uudessa keskusjärjestöhankkeessa, jossa hän on ollut ohjausryhmän puheenjohtajana.

Hankkeen pohja on murentunut jo pahoin, kun useat STTK:laiset liitot ovat jättäytyneet siitä pois.

Eloranta toivoo, että liitot käyvät asian läpi hallinnoissaan ja toteavat, ovatko he mukana hankkeessa vai haluavatko he jättäytyä ulos.

Joidenkin arvioiden mukaan jos hankkeesta jotain syntyy, siitä voi tulla lähinnä lihotettu SAK. Eloranta ei halua asiaa tässä vaiheessa arvioida.

– Se on niiden liittojen asia, jotka ovat mukana. Varmasti myös SAK:laisten liittojen pohdittavana on, kuinka radikaaleihin uudistuksiin he haluavat lähteä, jos siihen on muutamia liittoja tulossa.

SAK:n puheenjohtajapeli saatiin jo aiemmin ennakoituun pakettiin maanantaina, kun Eloranta vastasi myönteisesti pyyntöön lähteä ehdolle.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että hän olisi saamassa vastaehdokkaita.

Elorantaa oli tullut tapaamaan laaja SAK:n liittojohtajien joukko.

Pyytäjäjoukkoa johdattaneen Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan on hyvä, että on olemassa ehdokas, jota liittoperhe voi laajasti tukea.

– Se, että lähes kaikki SAK:laiset liittopuheenjohtajat ovat täällä Jarkkoa pyytämässä, kertoo siitä, että hänellä on laaja kannatus. Hänen ammattitaitoaan ja osaamista erilaisissa asioissa arvostetaan kovasti, Aalto sanoi.

SAK:n puheenjohtaja valitaan virallisesti kesäkuussa edustajakokouksessa.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen