Ryvettyneen tiedustelun johtaja Kremlin kätyristä: "Täydellinen katastrofi"
Saksan ulkomaantiedustelusta vastaava Bundesnachrichtendienst (BND) on kärsinyt ”vakavan imagohaitan” sekä menettänyt joidenkin läntisten liittolaistensa tuen, katsoo organisaation johtaja Bruno Kahl.
Kyse on tapauksesta, jossa BND:ssä työskennellyttä Carsten Linkeä syytetään Venäjän kaksoisagentiksi. Linke pidätettiin vuoden 2022 lopussa sen jälkeen, kun Saksa oli saanut vihjeen nimeltä mainitsemattoman liittolaismaan tiedustelulta.
Linkeä syytetään sotilastiedon luovuttamisesta Venäjälle 450 000 euron käteispalkkiota vastaan. Syyttäjän mukaan hankkeen välittäjänä toimi venäläis-saksalainen timanttikauppias.
BND:n Kahl kutsuttiin poikkeuksellisesti berliiniläiseen tuomioistuimeen todistamaan Linken oikeudenkäynnissä.
Kahl kutsui Linken tapausta ”täydelliseksi katastrofiksi”, joka on hyvin suurella todennäköisyydellä johtanut siihen, etteivät Saksan liittolaismaat uskalla jakaa tietojaan Berliinin kanssa samassa mitassa kuin aiemmin.
Tiedostelujohtaja kutsui Linken Moskovaan toimittamien tietojen määrää niin huomattavaksi, että se vaikuttaa koko organisaation kykyyn hoitaa tehtävänsä kunnolla.
– Rikollisen pääseminen sisälle (organisaatioon) on pahinta, mitä tiedustelupalvelulle voi tapahtua. BND on tehnyt kaikkensa joka tasolla voittaakseen takaisin muiden tiedustelupalveluiden horjuneen luottamuksen.
BND:n maine on ryvettynyt muissakin tapauksissa viime vuosina. Organisaatio ei esimerkiksi kyennyt ennustamaan Talibanin paluuta valtaan Afganistanissa. Lisäksi se uskotteli viimeiseen asti, ettei Venäjä aloittaisi täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan.
Maaliskuun alussa Venäjän sosiaaliseen mediaan vuosi 38 minuuttia pitkä nauhoite, jossa Saksan ilmavoimien upseerit keskustelevat muun muassa pitkän kantaman Taurus-ohjusten toimittamisesta Ukrainaan.
Vuodetussa keskustelussa puhuttiin ohjusiskuista Ukrainan sodassa taktisesti merkittäviin kohteisiin, kuten Kertšinsalmen siltaan, joka yhdistää Venäjän miehittämän Krimin niemimaan Venäjään. Keskustelussa mainittiin myös Ranskan ja Britannian Ukrainaan toimittamien ohjusten käyttö.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz on kuvaili tapausta ”hyvin vakavaksi”.