RKP haluaa pois äärioikealta – "Ei tule olemaan mikään läpihuutojuttu"

Eduskuntaryhmät ratkovat istumajärjestystä torstaina
Eduskunta

Eduskuntaryhmien on määrä keskustella tänään siitä, muutetaanko puolueiden istumajärjestystä suuressa istuntosalissa tällä kaudella.

RKP on esittänyt toiveen, että se pääsisi istumaan salin oikeasta reunasta lähemmäs keskustaa. Toiveen tausta on symbolinen, historiallinen syy oikeassa reunassa istumiseen käytännöllinen.

Symbolisesti eduskunnan istumajärjestyksen katsotaan kuvastavan puolueiden arvomaailmaa oikeisto–vasemmisto-akselilla. Vasemmistopuolueet istuvat vasemmalla, oikeistopuolueet oikealla. Symbolisessa mielessä oikeistolaisin puolue siis istuu puhemiehestä katsottuna äärimmäisenä oikealla, vasemmistolaisin viimeisenä vasemmalla.

RKP kokee aatteellisesti kuuluvansa pikemminkin keskustaan kuin laitimmaiseksi oikealle.

RKP:n perinteinen paikka on käytännön määräämä. Laitimmaisille paikoille on ollut helpointa järjestää tulkkipalvelut. Nykytekniikan ansiosta tämä ei olisi kuitenkaan enää välttämätöntä.

Asian valmistelu on alkanut jo syyskuussa, mutta päätökset jätettiin uuden eduskunnan tehtäväksi. Keskustelut käydään nyt, ja päätökset on määrä sinetöidä toukokuun kolmannen päivän kokouksessa eli alle kahden viikon päästä.

Eduskunta voi päättää istumajärjestyksestä itse. Perinteisesti asiasta on pyritty sopimaan kaikille ryhmille sopiva ratkaisu, mutta periaatteessa asia voidaan viime kädessä ratkaista äänestämällä.

Virkamiehet ovat valmistelleet muumia vaihtoehtoja, joiden pohjalta eduskuntaryhmien johtajien on määrä aiheesta keskustella.

RKP itse esittää mallia, joka noudattaisi europarlamentin järjestystä, kertoo puolueen eduskuntaryhmän pääsihteeri Henrik Stenbäck STT:lle.

– Näkemyksemme on ollut, että kuuluisimme keskustan ja kokoomuksen väliin.

Nykyään keskustan ja kokoomuksen välissä istuvat kristillisdemokraatit.

Istumajärjestyksen uudistaminen europarlamentin malliin tarkoittaisi muutoksia myös perussuomalaisten sijaintiin. Nyt he istuvat keskustan vasemmalla puolella, kun taas europarlamentissa populistipuolueet ovat äärioikealla.

Kristilliset eivät halua tyrmätä RKP:n toivetta, mutta ehdotetut mallit ovat ryhmän oman työskentelyn kannalta hankalat.

– Tämä ei tule olemaan läpihuutojuttu, sanoo KD:n ryhmää johtava Päivi Räsänen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan sanoo, että asiasta täytyy keskustella.

– Kyselen vähän, mitä muut ovat mieltä. En ole ihan varma, mikä on ryhmien kanta.

Tavion mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä on ollut tyytyväinen keskellä sijaitseviin istumapaikkoihinsa.

Keskustalle sopisi, että RKP siirtyisi istumaan puolueen oikealle puolelle, sanoo ryhmänjohtajan Antti Kaikkonen. Hänen mukaansa keskusta ja RKP toimii myös kansainvälisissä yhteyksissä samassa puolueperheessä, minkä takia olisi luontevaa, jos RKP siirtyisi keskustan viereen. Kaikkonen kuitenkin myös sanoo, ettei keskustalla ole ollut ongelmia vanhankaan järjestelyn kanssa.

– Keskusta sijoittaa itsensä nimensä mukaisesti poliittiseen keskustaan. Siksi salin keskiosa on meille luontevin paikka, hän lisää.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtajan Aino-Kaisan Pekosen mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä keskusteltiin asiasta jo edellisen eduskuntakauden lopulla, kun asia oli esillä.

– Se ei herättänyt mitään suuria tunteita. Asia sopii meille, Pekonen sanoo lisäten, ettei eduskuntaryhmän kanta ole muuttunut.

Pekosen mukaan vasemmistoliitto on ollut tyytyväinen istumajärjestykseen.

Vihreiden ryhmänjohtaja Krista Mikkonen puolestaan kommentoi asiaa sanomalla, että RKP:n toive on perusteltu.

– Ei nähdä (syytä), miksi sitä vastustaisimme, mutta ryhmien täytyy se nyt käydä yhdessä läpi.

SDP:n ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät vastanneet keskiviikkona STT:n yhteydenottopyyntöihin asiasta.