Ravintola-ala suuttui, kun rajoitukset säilyivät ennallaan viidessä maakunnassa – "Perusteita niiden ylläpitämiselle ei nää ole"

Koronarajoitukset

Matkailu- ja ravintolapalveluita edustava MaRa ry pöyristyi hallituksen päätöksestä jättää ravintolarajoitukset ennalleen viidessä maakunnassa. MaRa kritisoi kovin sanoin hallituksen linjaa tiedotteella.

Etujärjestön mukaan perusteita ankarien ravintolarajoitusten ylläpitämiselle ei enää ole. Kyseiset viisi maakuntaa edustavat MaRa:n mukaan ravintola-alan liikevaihdosta ja työllisyydestä 66 prosenttia.

– Tämä on valtava pettymys alan yrittäjille. Hallitus osoittaa täydellistä piittaamattomuutta yrittäjien ja työntekijöiden hätää kohtaan.

– Hallitus ylittää päätösvaltansa rajat. Suomeen tarvitaan perustuslakituomioistuin, jossa hallituksen päätösten perustuslainmukaisuus voidaan tarvittaessa arvioida.

Tiedotteessaan MaRa korostaa, että tartuntojen määrä on alentunut merkittävästi, sairaalahoidon tarve on alentunut olennaisesti, uhkaa tehohoitopaikkojen riittämättömyydestä ei ole, tartuntaketjut pystytään jäljittämään, rokotukset ovat edenneet ripeästi ja poikkeusolot ovat päättyneet.

– Hallituksen tulee tartuntatautilain mukaan tarkoin seurata, ovatko rajoitusten edellytykset enää voimassa. Jos rajoitukset eivät ole enää välttämättömiä jollakin alueella tai säädetyssä laajuudessa, hallituksen on lain mukaan viipymättä ryhdyttävä toimenpiteisiin valtioneuvoston asetuksen muuttamiseksi.

MaRa:n mukaan koronakriisi on paljastanut suomalaisessa oikeusjärjestelmässä suuren puutteen, koska elinkeinonharjoittajat tai heidän etujaan valvovat järjestöt eivät voi tarkastuttaa hallituksen toiminnan perustuslainmukaisuutta riippumattomassa tuomioistuimessa.

– Yrittäjät joutuvat neuvottomina katsomaan sivusta, kun hallitus vaikeuttaa heidän yritystoimintansa ilman perusteita ja vie työt työntekijöiltä. Esitämme, että Suomeenkin perustettaisiin perustuslakituomioistuin, MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.