Puolustusvoimain komentaja Iranin ohjusiskusta: Kriisinhallintaoperaatioihin sisältyy aina riskejä

Komentaja Kivisen mukaan operaatiot edistävät kohdealueiden turvallisuuden ohella Suomen kansallisen puolustuskyvyn kehittämistä.
Ohjusisku

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivisen mukaan Iranin ja Yhdysvaltojen välien kiristyminen sekä Iranin ohjusisku Irakiin toivat esille kriisinhallintaoperaatioiden riskit.

Kivisen mukaan viimeviikkoiset tapahtumat eivät ole ainutlaatuisia, mutta operaatioissa henkilöstön turvallisuus asetetaan ykkösprioriteetiksi.

Irakin ohella kriisinhallinnan vaativiksi ympäristöiksi Kivinen mainitsi Malin ja Afganistanin.

– Niissä yleistilanne on epävakaa, turvallisuustilanne vaihtelee paljon alueittain ja olosuhteet ovat haastavat henkilöstölle ja kalustolle, Kivinen sanoi.

Komentaja kommentoi asiaa valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Säätytalolla maanantaina.

Kivisen mukaan Suomen osallistuminen kriisinhallintaoperaatioihin edistää paitsi operaatioalueiden vakautta myös tukee Suomen kansallisen puolustuskyvyn kehittämistä.

– Operaatioissa suomalaiset joukot saavat käytännön kokemuksia kaluston käytöstä kriisitilanteissa, Kivinen sanoi.

Iran ampui tammikuun alkupuolella ohjuksia Irakin al-Asadissa ja Erbilissä oleviin tukikohtiin, joissa on Yhdysvaltain armeijan ja Isisin vastaisen liittouman henkilöstöä.

Iskut tehtiin kostona iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin kuolemasta Yhdysvaltain iskussa. Irakissa olevat suomalaisjoukot toimivat Erbilin alueella. He eivät haavoittuneet iskussa. Suomalaisosaston vahvuus oli tapahtumahetkellä 78.