Puolustusministeriö keskeytti Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle maksetun valtionavustuksen – MPK on tapauksesta ihmeissään: "Lyödään kärpästä lekalla"

Maanpuolustus

Ministeriö keskeytti avustuksen toukokuulta taloushallinnon epäselvyyksien takia.

Puolustusministeriö on keskeyttänyt Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK) myönnetyn valtionavustuksen maksamisen määräaikaisesti toukokuun ajalta, ministeriö kertoo tiedotteessaan. Ministeriön mukaan keskeytys johtuu siitä, että MPK:n valtionavustuksen käyttöä koskevassa taloushallinnossa ja raportoinnissa on havaittu puutteita.

Lisäksi MPK:n vuosiraportoinnin tiedoissa on ollut epätarkkuuksia.

MPK:lle on myönnetty vuodesta 2020 lähtien valtionavustusta noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Tätä ennen summa oli noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Puolustusministeriössä havaittiin puutteita MPK:n valtionavustuksen käsittelyssä jo alkuvuonna 2020. Ministeriö kertoi tuolloin pyytäneensä yhdistykseltä kuittitositetason selvitystä, mutta MPK ei ollut pystynyt sitä antamaan.

MPK on vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta ja kokonaisturvallisuuden koulutusta järjestävä julkisoikeudellinen yhdistys, jolla on julkisten hallintotehtävien lisäksi myös yksityistä yhdistystoimintaa.

MPK:lle ministeriön päätös maksun keskeytyksestä tuli ikävänä yllätyksenä. Yhdistys pitää ministeriön päätöstä ylimitoitettuna.

–  Vaikuttaa siltä, että prosessissa lyödään kärpästä lekalla ja pahimmassa tapauksessa ajetaan kokonaan alas hyvin toimiva, 30 vuoden aikana yhdessä laajan järjestökentän kanssa rakennettu vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ja operatiivinen kumppanuus Puolustusvoimien kanssa, MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen totesi tiedotteessa.

Valtionavustuksen keskeytyksestä huolimatta MPK kertoi, että se pystyy jatkamaan toimintaansa toistaiseksi normaalilla tavalla. MPK:lla on mahdollisuus antaa Puolustusministeriölle vastine tapauksesta toukokuun loppuun mennessä.

Päätös herätti huolta myös Reserviläisliitossa ja Suomen Reserviupseeriliitossa.

–  Mikäli MPK:n toiminta keskeytyy, niin reservin koulutukseen syntyy valtava koulutusvaje, jota ei pystytä kokonaan muilla toimilla paikkaamaan, liittojen puheenjohtajat Ilpo Pohjola ja Aaro Mäkelä kirjoittivat tiedotteessa.