Presidentti Niinistö antaa arvionsa Elokapinasta MT:ssa

Elokapina

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi laajassa haastattelussaan Maaseudun Tulevaisuudessa (MT) Suomen omavaraisuuden merkitystä. Niinistön mielestä Suomessa on oltava omaa ruoan- ja energiantuotantoa.

Hän tunnistaa myös teemoihin liittyvän ympäristöhuolen. Niinistö puhuu haastattelussa paljon esillä olleesta nuorten ilmastohuolesta, viitaten myös pahennustakin herättäneeseen Elokapinaan.

– Tämän viimeisen (Elokapina) kohdalla suurin julkisuus ja kiinnostus näyttivät kohdistuvan kritiikkiin poliisin toimia kohtaan. Se ei tuota pääasiaa yhtään vienyt eteenpäin. Päin vastoin ehkä kadotti mielistä mielenosoituksen aiheen, Niinistö toteaa MT:n mukaan.

Tasavallan presidentti muistuttaa, että kansalaisilla on oikeus osoittaa mieltään.

– Ihmisillä on Suomessa mielipiteen ilmaisun vapaus ja myös vapaus mielenosoituksiin. Sitä ei pidä unohtaa. Mielenilmaisuilla on monasti saatu paljon huomiota aikaiseksi.

– En lähtisi tässä arvioimaan onko mielenosoitus hyvä tai huono tapa edistää asioita. Meillä se on tapa siinä missä muutkin lailliset tavat kertoa mielipiteensä. Se oikeus on ehdoton lähtökohta.

Mielenosoituksissa on nähty myös lapsia. Tähän sisältyi presidentin mielestä vanhempien harkintavastuu, MT kertoo

– Kunhan vanhemmat ovat selittäneet lapsilleen mistä on kyse ja lapset ymmärtävät asian. Se on vanhempien vastuulla.